Vuurwerkverbod?

Sinterklaas heeft voet gezet op Nederlandse bodem. De jaarlijkse en steeds hoger oplaaiende Zwarte-Pietendiscussie zal vanaf nu langzaam inzakken. Over een maandje of negen gaat-ie in de herhaling. Ik stel voor om een aanvang te maken met het volgende ritueel en verricht graag de aftrap voor de competitie 2013-2014.
Sinds een paar weken klinkt er in mijn straat vrijwel elke avond een knal die in Syriƫ waarschijnlijk niet opvalt, maar hier de huizen doet trillen en harten laat verzakken. Het is vuurwerk van het zwaarste soort, en uiteraard illegaal. Nog even en die ene explosie per avond zal veranderen in een dagelijkse kakafonie van Oost-Europese makelij, zoals elk jaar. De buurthonden kruipen dan als vanouds trillend onder de bank. Verkeersborden worden van hun palen geblazen. Afvalbakken spatten uiteen. En rode papierresten kleuren de straat.

Het hoogte- of dieptepunt is natuurlijk op 31 december, wanneer er verspreid over Nederland weer voor miljoenen de lucht ingaat, kruitdampen de lucht vervuilen en ambulances af en aan rijden met bloedende slachtoffers en losgeslagen ledematen.
Hoogste tijd dus om weer eens De Vraag te stellen. Waarom is particulier vuurwerk nog altijd niet verboden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *