Het (tijdelijke) tv-talent Joop Visser

Dat de jury bij Holland’s Got Talent een zelfbenoemd hoogvlieger telt die keer op keer met zijn kop de stoeprand raakt is geen geheim. De afgelopen week kwam Gordon tweemaal als prutser naar voren. Eenmaal omdat hij een Chinese deelnemer op racistische wijze belachelijk probeerde te maken. En de tweede maal omdat hij de bekende zanger Joop Visser niet herkende. Het is Gordon vergeven; de man die VVD-feesten aan elkaar mag zingen mist nu eenmaal een beschavingsgen. En die handicap valt op geen enkele manier weg te poetsen.

Enfin, het biedt mij in ieder geval de gelegenheid om een herinnering op te halen aan Joop Visser alias Jaap Fischer. In 1996 organiseerde ik literaire avonden in De Groote Weiver, toen nog gevestigd in Krommenie. Het leek me aardig om Joop Visser ook een keer uit te nodigen. Klein probleem; Visser had wel songteksten die je literair kon noemen, maar was niet bepaald een boekenschrijver. Mijn hoop was echter dat hij spontaan zijn gitaar zou meebrengen en liedjes ging zingen. Die ‘truc’ was immers ook gelukt bij Huub van der Lubbe (over wie vrijdag meer) en Jan Rot.

Tot mijn plezier reageerde Joop Visser positief op de invitatie. Hij kwam in november 1996 naar Krommenie, waar hij een verwachtingsvol publiek aantrof. Een gitaar of ander instrument had hij echter niet bij zich. Maar wel een boek. Dat nog door hemzelf geschreven bleek ook. Toekomst en Zekerheid heette het, en het bevatte adviezen voor jonge mensen. De oud-leraar ging er eens goed voor zitten en las enthousiast voor uit eigen werk. Werk waarnaar de toehoorders helaas niet erg nieuwsgierig waren. Gelukkig konden de meesten het opbrengen om de volle twee uur te blijven zitten.

Kort na zijn optreden ontving ik een ansichtkaart van Joop Visser. Een alleraardigst bedankje ‘voor de prettige organisatie, ontvangst en begeleiding en het uitstekende publiek.’ Hij was alleen een beetje verbaasd over de niet al te positieve recensie in Dagblad Zaanstreek. “Ik dacht dat het wel meeviel”, schreef het fenomeen. “Zo niet, dan sorry voor het wegjagen van het publiek.”

Visser kreeg onder meer bekendheid door zijn lied De Volkskrant is een kutkrant. Na de lokale krantenbespreking had ik een vervolg verwacht: Dagblad Zaanstreek ook. Maar dat kwam er niet. Misschien is het nu tijd voor de single Gordon’s Got No Talent

Joop Visser
Joop Visser en Jessica van Noord 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *