Cor Geugjes als klapvee (en de overeenkomst met Wilders’ schapen)

De basishouding van de PVV doet me soms denken aan de handelswijze van de CPN gedurende de Koude-Oorlogsjaren. Beide partijen lijken c.q. leken om naar binnen gekeerde sektes waar kritiek op de leider (respectievelijk Geert Wilders en Paul de Groot) excommunicatie tot gevolg heeft/had. Wat de baas zei, was per definitie waar. En wie daar anders over dacht behoorde tot de tegenpartij. En die tegenpartij was al snel de Grote Boze Buitenwereld.

Er zijn voorbeelden te over van PVV’ers die zich uitgeschakeld wisten nadat ze zich kritisch opstelden tegenover Wilders. Ten aanzien van Paul de Groot gold hetzelfde mechanisme. Beter zijn schoenen gelikt dan zijn woorden en daden onder de loep nemen, zoiets. Het gevolg is/was een enorme angstcultuur in een ongezonde en weinig democratische omgeving.

Een mooi voorbeeld van de betoonde communistische lijdzaamheid vond ik deze week in het boek Raamgracht 4 van Igor Cornelissen. Het slachtoffer was dit keer Zaandammer Cor Geugjes, tot aan zijn gedwongen vertrek in 1958 (vanwege kritiek op de partijleiding) een hotemetoot binnen de CPN. Zij het niet zo hoog gestegen natuurlijk als alleenheerser De Groot. Hier het betreffende fragment uit Raamgracht 4:

“Het bitterste wat [CPN-districtsbestuurder Bertus] Brandsen me vertelde, ging over de rede die partijbestuurder Cor Geugjes hield over de Sovjetunie als het leidend centrum van de arbeidersbeweging in de hele wereld. De zaal had driftig geapplaudisseerd. Na de pauze ging De Groot er scherp tegen in. Geugjes had een ernstige fout gemaakt. De Sovjetunie was niet het centrum maar het middelpunt van alle progressieve krachten. Nog meer applaus. Eenmaal buiten had een toch wat twijfelende Brandsen aan de bleke Geugjes gevraagd of middelpunt en centrum niet hetzelfde waren. Volgens mij ook, had Geugjes geantwoord, ‘maar ik klapte maar mee want anders doe ik net of ik het niet begrijp en dat wilde ik niet.’ Niemand heeft mij ooit beter de aard van het Nederlandse stalinisme uitgelegd.” 
S. (Paul) de Groot

 Zoek de verschillen: Paul ‘le Pen’ de Groot en Geert ‘Stalin’ Wilders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *