Huub van der Lubbe als solist: het begin

Deze maand deed Huub van der Lubbe zijn laatste solo-optreden van 2013. Zijn sabbatical is voorbij, hij mag weer aan de slag met De Dijk. Begin volgend jaar gaat hij met zijn band als vanouds het podium op.

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij begon Huub zijn solocarrière op 9 maart 1996. Ik had hem uitgenodigd om in kraakpand De Groote Weiver voor te lezen uit Melkboer met de blues, een kort tevoren verschenen bundel met zijn liedteksten. Huub stuurde me als antwoord een ansichtkaart waarmee hij op poëtische wijze instemde met het verzoek om nog eens terug te keren naar de plaats waar hij opgroeide (‘Al die kilometers mijl op zeven/mijn hart is in Krommenie gebleven’).

Wat ik hoopte gebeurde: hij nam zijn gitaar mee en zong de volle zaal gepassioneerd toe. Tussen de liedjes door grapte en grolde hij met de vele oude bekenden in het publiek. Het was één grote reünie. 

In de pauze ging het mis. Huub kreeg van een bezoeker een zak nederwiet cadeau. Daar lustte hij wel pap van. Het resultaat was dat hij niet alleen een deel van zijn eigen teksten, maar ook de tijd vergat. Bleef hangen in de Weiverbar. Stoned en dronken werd. Zijn hele honorarium weggaf. De laatste trein miste. En noodgedwongen in Krommenie bleef slapen.

Het was al met al een historische avond. Wanneer komt Huub weer naar De Groote Weiver?

Huub


Waardeer dit artikel

De content op deze website is in en uit principe gratis, maar het maken ervan kost wel geld. Vond je het de moeite waard? Laat het blijken met een kleine bijdrage en help bij het mogelijk maken van onafhankelijke artikelen.

ValutaBedrag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *