VVD: diefje met verlos (2)

Een rekensom. De gemeenteraad van Zaanstad heeft 39 zetels. Daarvan zijn er nu 22 voor de collegepartijen PvdA, VVD, ZOG en GroenLinks. Maar door de aankondiging, eergisteren, dat de VVD-raadsleden Ron Bouber en René de Heer na de verkiezingen overstappen naar oppositiepartij ZIP slinkt die meerderheid opeens tot twintig. Eén zetel minder en je bent als college je meerderheid kwijt.

Nu wil het euvel dat niet alleen Bouber en De Heer obstructie plegen. Er liggen nog drie liberalen in de clinch met hun eigen partij. Sterker, ze hebben zich gedistantieerd van hun plaatselijke clubgenoten. VVD’ers weigeren om nog langer met VVD’ers te praten. Fractievergaderingen worden plotseling opgeschort.

De gevolgen van het interne gewoel waren al merkbaar tijdens het laatste begrotingsdebat, vorige maand. Niet alleen kwam de VVD nauwelijks met eigen ideeën en alternatieven, maar Annejon Oosterkamp stemde ook nog eens voor een belangrijk oppositievoorstel.

Eigenlijk weet B&W zich momenteel in de rug gedekt door nog maar zeventien raadsleden. Een minderheid. Dat roept vragen op. Zoals: hoeveel draagkracht heeft dit college nog? Is de stabiliteit van het stadsbestuur in gevaar? Kan het gebeuren dat er via een coalitiepartij, in de persoon van De Heer en Bouber, ongewenste informatie bij de oppositie (lees: ZIP) terecht komt? Kan de lokale VVD-fractie nog wel uitleggen waar ze voor staat? Verdedigen Bouber en De Heer de komende drie maanden het VVD- of het ZIP-doel?

Volgens mij wordt het hoog tijd voor een ingelast raadsdebat.

vvd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *