De terugkeer van de Zaanse ‘vreemdelingen’gevangenis?

In september stelde ROSA schriftelijke vragen aan het Zaanstedelijk college van B&W over de mogelijke opsluiting van ‘vreemdelingen’ (lelijk woord in dit verband) in de nieuw te bouwen Zaanse megagevangenis. Aanleiding was de mislukte zelfcensuur van de directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen, even daarvoor. Het ene moment sprak hij nog over ‘vreemdelingenbewaring’ in de nieuwe penitentiaire Inrichting, het volgende moment was die verwijzing geschrapt. Niet zo handig, want de slip of the pen was al gesignaleerd en vastgelegd.

Goed, dat leidde dus tot kritische vragen. In Zaanstad door ROSA en in de Tweede Kamer door de SP. Want komen die ‘illegalen’ (net zo’n lelijk woord) er nu wel of niet? Het duurde vervolgens bijna drie maanden voor er antwoord volgde. Het ministerie van Veiligheid en Justitie was nogal traag, vandaar. De vragen waren helder als vensterglas, de antwoorden van Fred Teeven ondoorzichtig als matglas. 

Het vraagt close reading, en dan ook nog tussen de regels, om te zien dat het ministerie van plan is om de eerder gedane belofte te breken om in Zaanstad geen grenshospitium (=versluierend woord voor vreemdelingengevangenis) meer te vestigen. Zie bijvoorbeeld de zin: “DJI zal altijd rekening moeten houden met capacitaire ontwikkelingen.” Of: “Zoals reeds is vermeld in het antwoord op de vragen 1, 2 en 3, wordt de PI Zaanstad een multifunctioneel gebouw. Dat maakt het mogelijk om dit gebouw al naar gelang de behoefte aan detentiecapaciteit voor de ene of de andere sector van DJI in te zetten.” Wanneer je in verschillend bewoordingen vraagt of er hier straks illegalen en/of uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten gaan worden, en je krijgt antwoorden als bovenstaand, dan weet je genoeg. Fred Teeven staat zich weer eens ergens uit te draaien.

Gelukkig houdt B&W van Zaanstad vooralsnog wel vast aan de eerder gemaakte afspraken. 

Teeven

‘Verkoop u behalve brood ook water?’

0 gedachten over “De terugkeer van de Zaanse ‘vreemdelingen’gevangenis?”

  1. ff off-topic: de kunst bij een meelfabrikant is om het vochtgehalte van bloem/meel tot het maximum te brengen(10-20%)! Zo verkoopt de meelfabrikant water voor de prijs van bloem/meel.

  2. En nu maar hopen dat Zaanstad zich wel aan de afspraken houdt. Het gedraai en de bewuste misleiding van justitie in het verleden geven weinig vertrouwen in hun houding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *