Nazispullen te koop (2)

Deze week wijdde ik een stukje aan de nazispullen die via Speurders.nl en Marktplaats.nl te koop zijn. Eergisteren was er het krantenbericht dat de regering van de Duitse deelstaat Beieren elke uitgever die Mein Kampf wil herdrukken voor de rechter zal dagen. Beieren bezit de auteursrechten op het boek, maar die vervallen in 2015. Vandaar de vooraankondiging.

Ik was op slag terug in Namibië. In Swakopmund, om precies te zijn, de meest Duitse stad van heel Afrika. Met volop BierstubenSchnapps en Schweingebrat. En met een winkel talloze nazi-memorabilia verkoopt. Peter’s Antiques, heet-ie. De -uiteraard blanke- eigenaar Peter Haller verkoopt er sinds 1983 antiek, maar ook bustes met het hoofd van Hitler, voorwerpen met hakenkruizen en duizenden nationaal-socialistische drukwerken. Het is een vreemde gewaarwording, zeker in een land waar 90% van de bevolking gekleurd is.

Twee keer ben ik er binnen geweest, tijdens twee verschillende vakanties. En twee keer deed ik er iets wat ik normaliter zou nalaten. Ik heb er voorzichtig wat nazilectuur in een tas laten zakken en ben zonder betalen de winkel uitgelopen. De buit heeft een vaste plek gekregen bij het Bureau Discriminatiezaken, mijns inziens een betere bestemming dan die obscure Namibische haatwinkel.

Overigens, volgens Peter Haller is het onmogelijk dat ik winkeldiefstal pleegde. Aldus een citaat uit dit artikel: “Der Laden in der Dr.-Libertine-Amathila-/Ecke Tobias-Hainyeko-Straße wird nämlich durch magische, afrikanische Zauberkraft vor Ladendiebstählen geschützt. Seit 1999 schwört Peter Haller auf diese Methode. ‘Mein Laden ist mit der afrikanischen Zauberkraft besser geschützt als durch hochmoderne Sicherheitsanlagen’, hatte Haller damals gesagt und seine Aussage auch bewiesen.” Zoals bekend zijn rechts-extremisten wel vaker onnozele geesten.  

Overigens, de regering van Beieren kan de eerste dagvaarding de deur uitsturen. Die Swakopmundse winkeleigenaar verkoopt niet alleen Mein Kampf, hij drukt ze ook. In vrij groten getale zelfs, gezien de stapel die hij te koop aanbood.

Peter's antiques

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *