Hoe win je verkiezingen? (les 1)

Pijnlijke peiling voor de Amsterdamse PvdA. Uitgaand van de huidige politieke sfeer in de hoofdstad zouden de sociaal-democraten daar nog maar negen zetels overhouden, waar ze er nu vijftien hebben. Bovendien zijn ze dan niet meer de grootste partij. Voor het eerst sinds 1946. Vertalen we die peiling naar Zaanstad, waar helaas geen peilingen meer plaatsvinden, dan gaat het ook hier goed mis. De parallellen zijn overduidelijk. Ook in Zaanstad is de PvdA, op één keer na, altijd de grootste geweest. Ook hier heeft de PvdA het al heel lang voor het zeggen binnen het college. En ook hier is de dreiging van een verkiezingsnederlaag levensgroot.

Hadden ze het maar net zo gedaan als de VVD, die in Amsterdam nauwelijks (virtueel) verlies leidt. De PvdA moet eveneens strooien met beloftes. Zoals Mark Rutte voorafgaand aan de laatste landelijke verkiezingen deed. Hij zegde ons 1000,- toe. Per persoon. Belastingvrij. En later nog meer. Won vervolgens de verkiezingen. En hield het geld in eigen zak. Maar toen was de electorale buit al binnen.

Gerard Ram, nummer 4 op de VVD-kandidatenlijst in Zaanstad en liberaal campagneleider, heeft wel goed opgelet. Hij belooft volop. En publiekelijk. Want in stilte charitatief bezig zijn  is voor de dommen. Gerard gaat dus -en iedereen mag moet het weten- ‘kerstwensen realiseren’. Hij bezorgt je een koelkast, brengt je naar het ziekenhuis en/of school. Zorgt voor mindervaliden. En regelt cadeautjes voor onder de kerstboom. Verder luistert hij naar ‘de verhalen en zorgen van de inwoners’, helpt in de winkel en met belastingformulieren. En ga zo maar door. Nee, dat heeft niets te maken met zijn persoonlijke verkiezingscampagne, mocht u dat toevallig denken. Gerard verricht al deze wonderen totaal belangeloos. Gerard is namelijk het onechte kind van Mahatma Gandhi en majoor Bosshardt, maar dan gekleed als kerstmannetje.

Uiteraard moet de kosten van alle gulle giften door anderen worden gedragen, via crowdfunding. Want Gerard is wel gul, maar ook liberaal. Dus samen voor ons eigen blijft het centrale motto. Heeft u geen geld om Gerards giropolitiek annex zelfpromotie te steunen, maar wel een wens? Zit Gerard ook niet mee. “Kerstwensen kunnen door alle inwoners en ondernemers tot en met 1 januari 2014 worden doorgegeven via gerard.ram@vvdzaanstad.nl of via Twitter @GerardVVD.” 

Wellicht wenst u dat de lokale VVD voortaan niet meer vechtend over straat gaat. Of dat duidelijk wordt welke van de minstens drie Zaanse VVD-fracties nu de echte VVD vertegenwoordigt. Dat mensen als Ton Hooijmaijers niet meer worden toegelaten tot de VVD. Dat de Voedselbank als gevolg van een ander VVD-beleid minder klanten krijgt. Om maar wat te noemen. Geef het door aan Gerard. Op 2 januari maakt hij een keuze uit alle ingediende wensen. En gaat vervolgens (andermans) geld strooiend langs de deuren. Een rondgang die ongetwijfeld wordt in- en uitgeleid met jubelende persberichten. 

Daarna begint Gerards nieuwe campagne, getiteld ‘Morgen gratis bier.’ Pas alleen wel op voor de kater na afloop.

Gratis bier

0 gedachten over “Hoe win je verkiezingen? (les 1)”

  1. Nou ik weet nog een schrijnende zaak voor Gerard namenlijk zijn partijgenote en raadslid Hillie Scholten heeft geen verwarming (Gas) en zit in de kou.In dit geval ligt de partij er niet wakker van haar stem hebben ze al denken ze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *