Ook VVD steunt illegalen

Ontroerend momentje gisteren in de gemeenteraad van Zaanstad. Aan de orde was een door ROSA opgestelde motie over de populatie van de toekomstige gevangenis in de Westzanerpolder. De mensonterende bajesboten voor mensen zonder geldige verblijfspapieren lagen nog vers in het geheugen. Die krengen dobberden jarenlang in de Zaandamse Achtersluispolder en aan boord werden talloze mensenrechten verkwanseld. Dat nooit meer, was het idee.

De vraag was echter of Zaanstad in de toekomst daadwerkelijk verschoond zou blijven van gevangen genomen asielzoekers en/of illegalen. Diverse bobo’s, tot VVD-staatssecretaris Fred Teeven aan toe, willen namelijk niet uitsluiten dat deze doelgroepen in de nieuw te bouwen Zaanse penitentiaire inrichting terechtkomen. En dus werd het tijd voor een tegengeluid. In de vorm van een motie. Waarvan de slotzin luidde: “De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op donderdag 19 december 2013, besluit de verantwoordelijk staatssecretaris van Justitie, dhr. F. Teeven, d.m.v. deze motie kenbaar te maken dat de gemeenteraad van Zaanstad onder geen enkele voorwaarde illegalen en/of (uitgeprocedeerde) asielzoekers wil detineren in de PI op Hoogtij, alleen op basis van het feit dat ze geen geldige verblijfsdocumenten bezitten.”

Niet minder dan negen partijen verbonden hun naam aan de motie, waarmee een meerderheid verzekerd was. Maar wat zouden die andere vijf fracties doen? En dan met name de VVD? Zou die eindelijk asielzoekers en illegalen in bescherming gaan nemen? Zou de ernstig verdeelde en ruziemakende fractie het aandurven om haar eigen staatssecretaris te schofferen?

Het handopsteken nam een aanvang. En verdomd, alle partijen stemden in met de motie. Ook de VVD. De kwade tongen die beweren dat de VVD-fractie op het moment suprême niet oplette en vergat om tegen te stemmen zijn uiteraard flauw bezig. Ik mag graag wijzen op de liberale feilen, maar dit keer was ik trots op Gerard Hartog en zijn mannen/vrouwen. Toen het er echt op aankwam sloot de VVD de rijen en ging voor in de mensenrechtenstrijd.

De VVD maakte het mogelijk dat B&W nu een brief de deur uitdoet naar VVD-hardliner Teeven waarin staat dat Zaanstad niet langer, zoals eerder wel gebeurde op de bajesboten, illegalen en al dan niet uitgeprocedeerde asielzoekers achter de tralies wenst te zien.

Op 7 januari komt de baas van Fred Teeven, Justitie-minister Ivo Opstelten, het nieuwjaarsfeest van de VVD-Zaanstad opluisteren. Komt dat even mooi uit. Kan de Zaanstedelijke VVD-fractie hem meteen vertellen dat hij en zijn maatje moeten stoppen met het pesten van mensen wier enige ‘misdaad’ is dat ze geen geldig paspoort hebben.  

Liberalen aller landen, verenigt u!  

VVD

Uit de oude doos, toen de VVD nog maar één fractie had.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *