Het hemd is nader…

Altijd interessant om politici aan het werk te zien wanneer ze een oordeel moeten vellen over hun eigen inkomsten. Afgelopen donderdag liepen de gemoederen er weer eens over op, dit keer in de gemeenteraad van Zaanstad.

Elk jaar krijgen raadsleden -los van hun salaris- duizenden euro’s aan fractievergoedingen. En al jaren wordt daar mee gesjoemeld. Niet door alle partijen, wel door sommige. Het was dus hoog tijd voor een verordening waarin het onmogelijk werd gemaakt om -willekeurig praktijkvoorbeeld- uitgebreid uit eten te gaan op kosten van de belastingbetaler. Bijvoorbeeld door onafhankelijk te laten toetsen of het gegeven geld wel netjes was gebruikt. En om representatiekosten simpelweg te schrappen. Helaas, het komt er niet van. Een raadsmeerderheid wil de mogelijkheid houden om kadootjes te kopen en vervolgens zelf controleren of die kadootjes wel de juiste waren. Iets met een slager en eigen vlees. Moties om deze blinde vlek weg te werken haalden het niet.

Interessant was ook het debat over de inkomsten van de gemeenteraad. Nu Zaanstad meer dan 150.000 inwoners telt, mag het raadsledensalaris met zo’n €250,- worden opgetrokken. Per persoon, Per maand. Momenteel is het nog €1557,- bruto, straks €1814,-

Die salarisverhoging is geen moetje, maar een vrijwillige keuze. De raad kan er, in de wetenschap dat het werk door die paar extra bewoners echt niet zwaarder wordt, ook voor kiezen om het oude salaris te handhaven. Dat levert de gemeenschap op jaarbasis toch al gauw zo’n €90.000,- op. Maar een motie om die zelfverrijking aan banden te leggen redde het niet. Het voorstel bracht Aart Molenaar (DZ) het schuim op de lippen en zelfs een partij als de PvdA zag er weinig heil in. Uiteindelijk stemden alleen GroenLinks, SP, CDA, ROSA en ChristenUnie tegen de verhoging van de raadsgelden.

Denk er nog eens aan terug wanneer u van uw baas te horen krijgt dat er vanwege de crisis echt geen loonsverhoging inzit.

slager 

 

0 gedachten over “Het hemd is nader…”

  1. Erik.In een tijd dat de broekriem voor alle bewoners in Zaanstad stevig wordt aan getrokken Is het van de zotte dat de gemeenteraadsleden in 2014 er even 250 euro per maand er bij krijgen. Dat deze lieden niet de vraag aan zich zelf stellen van is dat wel uit te leggen aan de bevolking, maar nee hoor. Kijken ze volgens mij naar hun eigen inkomsten in de trend van nu kan ik lekker meer op vakantie of ik los mijn hypotheek versneld af. Maar laat ik een voorstel doen naar deze lieden .Stort het bedrag van 90.000 euro op rekening van de voedselbank. Dat siert jullie meer dan het extra geld op eigen bankrekening te zetten..Dan doen jullie iets goeds voor de onderkant van de samenleving.Groet Albert Brinkman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *