19 maart 2014: twee nieuwe partijen

Zo enthousiast als in Amsterdam zijn ze hier niet, gelukkig. Waar in de hoofdstad zich maar liefst 21 nieuwe partijen hebben aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 is het in Zaanstad beperkt gebleven tot twee debutanten. En dat zijn ook nog eens oude bekenden in een nieuw jasje.

De verse oogst bestaat namelijk uit Progressief Burgerbelang en de Zaanse Inwoners Partij. En die zitten al in de gemeenteraad. De eerste is een afsplitsing van Democratisch Zaanstad, de tweede een afsplitsing van Trots op Nederland. Maar vanwege die afsplitsingen moesten PB en ZIP zich uiterlijk afgelopen week als nieuwkomers laten registreren. Hetgeen ze keurig deden. 

Opvallendste nieuwkomer in Amsterdam is de club van Ina Brouwer. Ooit was ze landelijk bobo voor respectievelijk de CPN en GroenLinks, nu presenteert ze ‘Visie op Amsterdam’. Ina Brouwer is overigens vanaf volgende week de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van onderwijskoepel Zaan Primair. Ze gaat het dus druk krijgen in het eerste kwartaal van 2014.

Van Ina Brouwer naar de verse Zaanse politieke partij Mees is maar een klein sprongetje. Want ook Mees zou worden vormgegeven door een vrouw die eerst in de (plaatselijke) top zat van respectievelijk de CPN en GroenLinks, maar over die laatste partij nogal ontevreden is. Het betreft Ria Geugjes, die samen met haar dochter Saskia Hille volgend jaar een gooi wilde doen naar een zetel in de gemeenteraad van Zaanstad. Maar, verrassing, Mees meldde zich niet aan als deelnemende partij. En is daardoor bij voorbaat uitgeschakeld.

Afgelopen week sloot de inschrijvingstermijn voor de nieuwe partijen. Samen met de fracties die al eerder deelnamen komen we nu uit op een deelnemersaantal van veertien. Dat zijn er precies evenveel als de overvolle raad van Zaanstad nu telt. Te verwachten is dat die partijen niet allemaal de kiesdrempel zullen slechten. Waarmee de lokale politiek iets behapbaarder wordt. Goede zaak, lijkt me. 

Nieuw

0 gedachten over “19 maart 2014: twee nieuwe partijen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *