Vuurwerk de Zwarte Piet

‘Vuurwerk nu ook de Zwarte Piet’ kopte de Volkskrant gisteren. Het was een verwijzing naar het inmiddels weer even stilgevallen debat over het afschaffen van de knecht van Sinterklaas. Wat mij betreft mag zowel Zwarte Piet als het consumentenvuurwerk verdwijnen. Mijn argumenten voor die laatste wens heb ik vorige maand al online gezet. In de Volkskrant vielen gisteren de standpunten te lezen van de mensen die het private vuurwerk willen behouden.

Het grappige is dat de argumenten van de voorstanders zoveel gelijkenis vertonen met die van de pro-wapenlobby in de Verenigde Staten. “Van de ongelukken kun je het vuurwerk niet de schuld geven”, is zo’n motivering van een vuurwerkverkoper. In Amerika heet het dat niet de wapens, maar de mensen doden. Desondanks kan de National Rifle Association nog steeds niet uitleggen waarom in landen met een strikte wapenwet veel minder doden door kogels vallen dan in het vuurwapengekke Amerika.

De PvdA en de VVD wijzen op de ’traditie’ van het vuurwerkfeest, reden om het oeverloze geknal maar voort te laten gaan. Nog even afgezien van het punt dat particulieren pas sinds enkele tientallen jaren rotjes en gillende keukenmeiden aansteken, de slavernij en de heksenverbranding waren ook tradities. Gelukkig is daar in dit land een eind aan gemaakt. Ook in Amerika wordt altijd verwezen naar de traditie dat iedereen daar altijd al een vuurwapen mocht hebben. Klopt, het stamt uit de tijd dat er op wild en indianen werd gejaagd, bezigheden die flink aan belang hebben ingeboet.  

Nog zo eentje, van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: “Een verbod lost het probleem niet op. Dan duw je vuurwerk de illegaliteit in, daarmee wordt het spul alleen maar zwaarder en duurder.” Ik ga er vanuit dat Marcouch binnenkort met een motie komt om machinegeweren en heroïne op de vrije markt te brengen.

Enfin, ik wens u veel plezier vanavond. Mocht het misgaan, de artsen zitten morgen voor u klaar. En hier kunt u zien hoe het staat met de overlast in de Zaanstreek. Te oordelen aan het aantal meldingen scoren we bovengemiddeld.

vuurwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *