Hemmesgroep doet in molens

Een van de mooiere Zaanse initiatieven van dit moment vind ik de Hemmesgroep. Die bestaat uit minder dan een handjevol Zaankanters, maar dan wel van het creatieve en vasthoudende soort. Ze proberen om het desolate schiereiland de Hemmes te transformeren tot een prachtplek waar de Zaanse eigenheid tot volle wasdom komt. Het is een geweldig plan van bevlogen mensen met kennis van zaken. Hopelijk slagen ze in hun opzet, waarover hier meer te lezen is. 2014 zal vermoedelijk het jaar van de waarheid worden.

In de op oudejaarsdag 2013 uitgekomen nieuwsbrief van de Hemmesgroep las ik over een interessante spin-off. Na te zijn getipt ging enkele groepsleden een kijkje nemen in het Duitse Brockdorf, waar een verpauperd molenlichaam dreigde te worden gesloopt. Het heeft vrijwel hetzelfde formaat als de in 1896 gesloopte molen De Paauw, die in Nauerna stond. Komt dat even goed uit (zie ook hier). De Duitse molen is inmiddels aangekocht en zal voorlopig worden opgeslagen in de oude drukkerij van Knijnenberg in Krommenie. Vervolgens kan de restauratie plaatsvinden. Fijn nieuws toch?

De laatste nieuwsbrief van de Hemmesgroep is hier te vinden, zodat u alle details over de Brockdorfer molen kunt nalezen. De molen is hier overigens ook nog te koop als schilderwerkje. Voor de liefhebbers.

Brockdorf

De molen van Brockdorf in beter tijden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *