Zaanstad gaat voor hoofdprijs Postcodeloterij

ZAANDAM (ESP) – De gemeente Zaanstad gaat meedoen met de Postcodeloterij. Volgens wethouder J. Olthof zal het winnen van de hoofdprijs een flinke lastenverlaging betekenen voor de Zaanse inwoners. 

Door deel te nemen aan de Nieuwjaarstrekking van de Postcodeloterij hoopt Zaanstad in 2015 minimaal €40 miljoen extra te besteden te hebben. Volgens wethouder J. Olthof (Financiën) ontstond het idee om mee te doen aan deze loterij nadat op 1 januari de hoofdprijs van €42,9 miljoen viel in het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder. Aangezien daar weinig postcodes zijn, ontvingen de deelnemende huishoudens relatief hoge geldbedragen.

Olthof: ‘Zaanstad heeft als voordeel dat alleen het gemeentehuis de postcode 1506 MZ heeft. Wanneer daar een prijs op valt, hoeft die niet verdeeld te worden onder meerdere deelnemers en dat levert Zaanstad dus extra veel geld op.’ Aan het Zaandamse Stadhuisplein staat alleen, op nummer 100, het gemeentehuis. Daarmee is dit gebouw het enige in Nederland met de postcode 1506 MZ. Door deel te nemen aan de Postcodeloterij hoopt Zaanstad het veertigjarig bestaan een extra feestelijk tintje te kunnen geven.

Volgens Olthof is nog niet bekend wat er met de winst gaat gebeuren. ‘Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. Maar te denken valt bijvoorbeeld aan een lagere stijging van de gemeentelijke belastingen of een versnelde aflossing van onze leningen’, aldus Olthof. Om de kansen op de hoofdprijs te vergroten, wil B&W meerdere loten aanschaffen. Olthof: ‘Hoeveel dat er worden, is nu nog niet bekend. We nemen daarover een besluit in de collegevergadering van aanstaande dinsdag en zullen het daarna aan de raad voorleggen. Maar duidelijk is wel dat we hiervoor in de Kadernota 2015 een substantieel bedrag willen opnemen. Het zou immers zonde zijn als de hoofdprijs aan onze neus voorbij gaat omdat we in te weinig loten hebben geïnvesteerd.’

Voor zover bekend is Zaanstad de eerste plaats die via een loterijdeelname de kortingen wil bestrijden die het Rijk de gemeenten oplegt. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt het experiment met belangstelling tegemoet te zien, maar waarschuwt wel voor al te veel navolging. ‘Hoe meer gemeenten meedoen aan de Postcodeloterij, hoe dunner de spoeling wordt. Met als gevolg een kleinere winstkans.’ Volgens hem is het wellicht wenselijk om tijdens het eerstvolgende VNG-congres afspraken te maken over het lotenaankoopbeleid. ‘Wellicht moeten we de kansen en daarmee de risico’s spreiden door per Nederlandse loterijvorm slechts één gemeente te laten meedoen.’

postcode

An Erics Satirics Production

0 gedachten over “Zaanstad gaat voor hoofdprijs Postcodeloterij”

  1. … En dat juist nu ikzelf mijn deelname heb stopgezet! Mijn motto voor het nieuwe jaar luidt: ‘Vrijheid is durven leven zónder lot van de Postcodeloterij!’ Een fijn idee dat ik daarmee tevens de kansen voor Zaanstad wat heb vergroot! (In 2015 zal het motto zijn: ‘Niet elke zin behoeft een uitroepteken!’)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *