Mac

Het goede nieuws kwam op de valreep van 2013. McDonald’s raadde het eten van McDonald’s af. Wegens te vet, te zoet en te zout. Het stond korte tijd op de Amerikaanse versie van het fastfoodconcern en er was geen woord aan gelogen. Alleen de vermelding dat de eigen burgers en frieten smakeloos zijn ontbrak, maar je kunt niet alles hebben. Hoe waar de waarschuwing ook was, binnen de kortste keren verdween de site uit de lucht. Foutje, bedankt.

Niet iedereen weet het, maar McDonald’s begon haar Europese zegetocht in Zaandam. In 1971 werd op de Vermiljoenweg het eerste Mac-filiaal van het continent geopend. ‘Ik ben er van overtuigd dat het woord McDonald’s het eerste Engelse woord zal zijn dat de kinderen kennen’, zei de concernstichter tijdens de openingsplechtigheid. De Amerikaanse kinderlokker kreeg niet meteen zijn zin. De verkoop van oer-Hollandse appelmoes en erwtensoep ten spijt – Nederland moest nog wennen aan de Big Mac – leed de hamburgertent zwaar verlies. De Zaanse zaak ging daarom al snel dicht.

Het zou nog jaren duren voor McDonald’s hier aansloeg. De rest is geschiedenis. Zaandam heeft inmiddels twee McDonald’s. En we zijn dikker dan ooit.

Mc

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *