Zaanstad: kozijnzitten is verboden

De geinponems van het tv-programma Rambam legden deze week de Algemene Plaatselijke Verordening onder het vergrootglas. Het resultaat: in diverse gemeenten bleek de verkoop van schepijs op zondagochtend, vloeken of het meer dan honderd meter verplaatsen van een winkelwagentje verboden. Zaanstad kwam ook nog even in beeld, toen een van de makers zichzelf aangaf bij het politiebureau in de Nicolaasstraat. De reden: hij had de Zwitserse vlag afgedrukt op wc-papier. En dat is niet alleen plaatselijk, maar in heel Nederland verboden.

De Zaanstedelijke APV leerde me dat het hier niet is toegestaan om ‘gedurende een door het college aangegeven periode’ te roken op veengronden en in duingebieden. Met dat laatste kan ik leven, gezien het beperkte aantal duinen in deze gemeente. Maar bij mijn weten bestaat de Zaanse ondergrond vooral uit veen. Lastig.

In een raamkozijn zitten mag ook niet in Zaanstad (artikel 2:49). Net zomin als het je ‘zonder redelijk doel begeven of bevinden in een vaartuig in openbaar water’. Het in datzelfde water ‘vissen of zoeken’ naar ‘levenloze voorwerpen’: idem. De straf: een boete of zelfs de cel.

Afgaand op de lokale wetsregels vermoed ik dat het in Zaanstad wemelt van de criminelen.

Roken

Betrapt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *