De verkiezingscampagne is begonnen

Lees dit blogje nog eens. Onthoud dat half december 2013 alleen GroenLinks, CDA, SP, ChristenUnie en ROSA voor een motie stemden die de fractievergoeding in Zaanstad handhaaft op het huidige niveau. De andere negen (!) partijen in de raad stemden tegen. Ze wilden namelijk meer geld. (Zoals Aart Molenaar  van Democratisch Zaanstad zijn biljettenhonger verwoordde: “If you pay peanuts you get monkeys.” Waarop Addy Verschuren van het CDA terecht vaststelde dat Molenaar zichzelf blijkbaar een aap vond.) Enfin, die negen partijen vormen een ruime meerderheid. Waardoor vooralsnog het eigen zakgeld omhoog gaat van €1557,- naar €1814,- bruto per maand. En dat alleen omdat Zaanstad van 149.999 naar 150.001 inwoners is gegroeid.

Heeft u dat?

Kijk dan nu even naar pagina 5 van het Zaans Stadsblad van deze week. En wel naar de tekst onder het kopje ‘Fracties nemen stelling’. Die stelling luidt: “Als onder burgers weinig animo bestaat om raadslid te worden, is een hogere vergoeding voor gemeenteraadsleden wenselijk.” De uitslag is verrassend. Opeens zijn, naast de vijf bovengenoemde partijen, nog eens vier fracties tegen een hogere vergoeding. Waarmee er zomaar een ruime meerderheid is die het eigen salaris wil bevriezen.

Zoals de PvdA, in december nog tegen bovengenoemde motie, het formuleert: “Een hogere vergoeding is geen oplossing om de animo te vergroten.” De Partij voor de IJsbaan (idem): “Bij politieke functies staat geld niet voorop.” De ZOG (idem): “Een hogere vergoeding maakt niet per definitie het raadslidmaatschap aantrekkelijk.” En de ZIP (idem): “Voor een gemeente als Zaanstad is de vergoeding voldoende.” De POV (idem) houdt het kruit droog: “De vergoeding in kleinere gemeenten mag best hoger zijn.” En de hopeloos verdeelde VVD (idem) reageert, als enige, überhaupt niet op deze brisante stelling. 

Het is duidelijk: de verkiezingscampagne is begonnen.

loesje

0 gedachten over “De verkiezingscampagne is begonnen”

  1. Was die €800,- bruto per maand salarisverhoging van burgemeester Faber dan wel een moetje? Op een toch al zo vorstelijk salaris! Dat vond ik nou echt schandalig. Ik schrik niet van de hoogte van de vergoeding van de raadsleden, hoewel het inderdaad hun zou sieren als er in deze tijd vanaf gezien zou zijn….maar dat gold voor Faber des te meer, met een al zo vorstelijk salaris! Maar ik zal het meenemen bij mijn stem bij de verkiezingen.

    1. Daar kun je ook vraagtekens bijzetten. Maar het verschil is dat de gemeenteraad zelf mocht beslissen over een verhoging van het eigen inkomen en de verhoging van de burgemeesterssalarissen landelijk wordt bepaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *