Wij zijn eigenlijk PvdA

Briljante campagne van de PvdA. Of is het juist een eigen-voetschietactie? Zegt u het maar.

Je kunt natuurlijk met rozen langs de deur gaan, zoals de PvdA een aantal keren heeft gedaan. En ongetwijfeld weer gaat doen, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Maar je kunt ook kijken naar de geschiedenis. En, net als de CPN vroeger deed, mantelorganisaties inzetten. De Communistische Partij Nederland richtte bijvoorbeeld het Comité Samenwerkingsverband Stop de Neutronenbom op. Veel mensen hadden geen idee dat dat een communistisch initiatief was en gaven hun steun aan deze club, simpelweg omdat ze tegen de neutronenbom waren. Zoals bekend kwam dat moordtuig er niet. En dat straalde mooi af op de CPN.

Momenteel gebeurt er iets vergelijkbaars, maar dan in Zaanstad. Sinds kort kan via Facebook een ‘vind-ik-leuk’-duimpje, steunbetuiging of andere boodschap worden achtergelaten op Wij zijn Zaandam. Of op Wij zijn Wormerveer. Of op Wij zijn Westzaan. Of op een van de andere vier gemeenten die tegenwoordig deel uitmaken van Zaanstad. Want ze hebben sinds kort allemaal hun eigen ‘Wij zijn’-pagina. Hartstikke leuk, hartstikke positief, hartstikke sympathiek.

Alleen wekte het wat argwaan toen opviel dat nergens wordt vermeld wie de maker van de betreffende Facebookpagina’s is. Het was niet erg logisch dat die producent een woning zou hebben in elk van de zeven voormalige Zaanstad-gemeenten. Desondanks leek hij/zij zich overal thuis te voelen. En met hem/haar lieten duizenden anderen weten zich een echte Koger/Assendelver et cetera te voelen. Zoals raadslid Aart Molenaar (Democratisch Zaanstad) en zijn DZ-maatje Juliette Rot. VVD-wethouder Dennis Straat verbond zich eveneens met hart en ziel aan ‘Wij zijn’. Om er maar drie te noemen die, voorzichtig uitgedrukt, niet erg PvdA-minded zijn. Wisten zij veel.

Verder viel op dat er wel erg veel lichtrood gekleurde adhesiebetuigingen deze Facebookpagina’s haalden. Van PvdA-raadslid René Tuijn onder andere, die ‘Mooie observatie van Wij zijn Zaandam’ optekende. En wat te denken van de Jonge Socialisten die een tekstje achterlieten. Waarom dook er plotseling een krantenfoto uit 1914 op met de Zaanse socialisten uit die dagen? Om maar een bijna willekeurige greep te doen. Als dat geen sluikreclame was.

‘Wij zijn…’ is in een paar weken tijd razend populair geworden. De PvdA lacht zich vooralsnog rot dat iemand als socialistenhater Molenaar er in trapte. Hij had op zijn eigen Facebook-account uiteraard nooit een link gemaakt naar ‘Wij zijn Zaandam’ en ‘Wij zijn Wormerveer’ (heeft die man twee huizen?) als hij had geweten dat die verdomde PvdA’ers er achter zaten. Complimenten voor de PvdA en het door deze partij ingehuurde reclamebureau dus.

Het enige vervelende is dat pas over een week of wat bekend moest worden dat de PvdA achter ‘Wij zijn’ zit. Komt daar opeens iemand het feestje bederven met een voortijdige onthulling. Dat was de bedoeling niet. Straks gaat er nog iemand zitten jennen. Met een ‘Wij zijn Westzaan onleefbaar aan het maken door als PvdA het buurthuis te sluiten’-actie. Of een ‘Wij zijn Zaandam met veel te veel gemeenschapsgeld aan het oppimpen’-pagina.

Zouden die duizenden -met name de laatste week is het aantal participanten geëxplodeerd- onwetende deelnemers zich gestreeld of belazerd voelen wanneer ze er achter komen onderdeel te zijn van de PvdA-verkiezingscampagne? Zegt u het maar. Ik herhaal de vraag: briljante PvdA-campagne of eigen-voet-schietactie? Op 19 maart weten we het antwoord. Vooralsnog staan de sociaaldemocraten er overigens slechter voor dan ooit.

PS. Aart, Juliette en Dennis; vergeten jullie niet je likes te verwijderen?

PPS. De domeinnaam ‘Wij zijn Zaanstad’ is nog vrij. Vreemd dat Zaanstad-bouwer PvdA zich daar niet aan verbonden heeft.

Wij zijn PvdA

0 gedachten over “Wij zijn eigenlijk PvdA”

  1. Deze zet van de PVDA lijkt briljant maar is het zeker niet. Voordat ik wist dat zij er achter zaten had ik een naar gevoel hierover. Geen afzender is vrijwel nooit positief. Nu dus ook niet. Je voelt je toch een beetje in de luren gelegd. Slechte reclame voor de PVDA!!
    Hans Boekhoorn, Zaandijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *