Joden

Zestien zal hij geweest zijn, hooguit zeventien. Hij liep vlak voor me in de Zaandamse Zilverpadsteeg. Pet achteloos schuin op het hoofd, energiedrankje in de ene en mp3-speler in de andere hand. Uit de laatste klonk zang. Nederlandstalige rap, om precies te zijn. Ik kon alleen een soort van refrein verstaan, dat uit slechts twee woorden bestond. Hoorde ik nou echt iemand ‘Kankerjoden, kankerjoden’ zingen?

Thuis googelde ik even en verdomd: in no time passeerden er drie raps de revue waarin ‘kankerjoden’ de hoofdrol speelden. De muzikale Sinterklaasrijmelarij was verder aangevuld met weinig flatterende volzinnen als ‘Stuur al die joden naar de gasdouche’ en ‘Joden moeten dood’. Vergeleken daarbij klonk de antisemitische ‘humor’ van de Franse cabaretier Dieudonné uiterst fijnzinnig.

Tegen diens Nederlandstalige collega-jodenhaters was al actie ondernomen, las ik. Onder meer door justitie. Jaren geleden al zelfs. Desondanks woekerden de teksten voort. In die mp3-speler. En op internet.

Op één website werd de gewraakte songtekst overigens begeleid door een advertentie met een waarschuwing over chronische lichamelijke aandoeningen. Toeval? Hoe dan ook; in dit geval leek een verwijzing naar de geestelijke gezondheidszorg me meer op zijn plaats.

Wat gij niet wilt

0 gedachten over “Joden”

  1. Ligt er een beetje te dik bovenop, jouw verhaal over de jongen met de pet en mp3-speler. Ik geloof niet dat het zo gegaan is, eerder dat je een beetje jouw zaanse parodie wil maken van een dieudonné-hype. Wat ik wel geloof is dat er liederen bestaan waarin dit soort schandalige teksten gebezigd worden. Des te schandaliger dat jij dit dan zou gaan “romantiseren”. Als je dat te doen is om ff te showen hoe intelligent jij bent en jouw blog zo mooi siert, zou het dat nóg schandaliger maken. Vertel gewoon onomwonden het bestaan van bv deze racistische liederen. Zonder poespas maar met kop en staart! Was dit een jongen “met een noord-Afrikaans achtergrond” of een bengel waar je deze teksten écht niet bij zou verwachten? In het eerste geval heb je al een groot probleem maar kunnen we praten over dit verschijnsel en misschien hoe dit op te lossen. In het tweede geval heb je als maatschappij een nóg groter probleem, dat misschien breder ligt dan dat het uit één bepaalde hoek zou komen. Máár; de discussie houdt op zodra jij al in de kramp schiet zodra men bij dit soort kwesties vraagt of de gozer met de pet misschien van allochtone afkomst was. In dat geval steek je je kop in de grond.

      1. Nee nee pik, is pertinent niet waar van die vooroordelen! Jij schiet echt in de kramp! Ik stel 2 voorbeelden. Waarvan het eerste nog niet zo lang geleden actueel was in Nederland. Waar zeker jij als antidiscrimatiewerker vanaf zou moeten weten dat dat bestaat. Dus is dat voorbeeld nog zo gek nog niet! Dat het een autochtone jongen is, maakt mij nieuwsgierig naar wat er dan achter zit. Dat zou ik dan graag willen weten! Maar zoals eerder door iemand al gezegd in een reactie ben jij juist degene die stigmatiseerd. Jammer want het maakt evt. discussies omtrent het onderwerp, én jouw artikelen niet geloofwaardig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *