VVD plant veer in eigen bilnaad

Tussen 1994 en 2007 had het kabinet vijf achtereenvolgende VVD-ministers van Defensie. Tot hun zelfbenoemde taak hoorde het laten verpauperen van het Zaanse defensieterrein waarop Eurometaal tot 2002 moordproducten maakte. De monumentale gebouwen op dit Hembrugterrein vervielen in hoog tempo, maar de VVD-bewindslieden lieten het toe. Er werden zelfs illegaal panden gesloopt, maar geen liberale Defensieminister die er iets over zei. Eurometaal exporteerde illegaal wapens naar conflictgebieden, doch de VVD-bazen zwegen. Er verdween chemisch afval in de grond, en niet zo’n beetje ook, zonder dat de VVD-verantwoordelijken optraden. En toen diezelfde gifgrond opgeruimd moest worden, hetgeen miljoenen kostte, gaf de VVD-minister, en met hem zijn hele partij, niet thuis.

Gisteren ging een deel van het Hembrugterrein permanent open voor publiek, ruim honderd jaar nadat het gebied voor het laatst vrijelijk toegankelijk was. De plaatselijke VVD vond dat wel een veer waard in de eigen bilnaad. Trots vermeldde de partij op Dichtbij.nl dat minister Kamp (VVD) en wethouder Straat (VVD) de officiële opening verrichtten. Het Zaanse VVD-Kamerlid Barbara Visser mocht er ook nog iets moois over zeggen. En uiteraard hadden we al het goede te danken aan de VVD. In hun eigen woorden: “Het Hembrugterrein is voor VVD Zaanstad bestuurlijk een belangrijk project geweest de afgelopen periode: om diverse redenen heeft de VVD zich zo goed mogelijk ingezet voor de openstelling en het opknappen van het Hembrugterrein.”

Jongens en meisjes van de VVD, in verkiezingstijd mag je je eigen goede daden -hoe gering ook- best een beetje aanzetten. Maar zo hard liegen dat het opvalt is natuurlijk uit den boze. Jullie hebben werkelijk geen vinger uitgestoken om Eurometaal te controleren, af te remmen of te bestraffen. En jullie hebben nooit een alternatief aangedragen voor deze moordfabriek. Integendeel zelfs: dankzij de VVD en enkele andere partijen zijn er wereldwijd ontelbaar veel doden gevallen met wapens en munitie van Eurometaal en haar voorloper Artillerie-Inrichtingen. Is de grond daar voor de rest van deze eeuw en wellicht langer zwaar vervuild. En gingen er kostbare gebouwen naar de bliksem.

Toekomstvraag: gaat de VVD-Groningen later ook minister Kamp opvoeren als de man die de provincie redde van de aardbevingen ter plaatse?

munitie

Allemaal Eurometaal, met dank aan de VVD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *