Zaanstad heeft Hummer-duurzaamheid

Weer een illusie aan diggelen. De kans dat Zaanstad zoals gepland en gewenst in 2020 klimaatneutraal is, is ongeveer even groot als de kans dat Luxemburg dan de Olympische Spelen organiseert. De gemeente heeft momenteel namelijk de duurzaamheid van een Hummer. Zaanstad staat qua duurzaamheid momenteel op plaats 382. Rapportcijfer: 4,2. En dat terwijl Nederland slechts 408 gemeenten telt.

Weet u het nog? Het was 2008. En wethouder Robert Linnekamp (GroenLinks) kondigde aan dat Zaanstad naar de top van de klimaatneutraliteitsladder zou klimmen. In 2020 zou Zaanstad volledig klimaatneutraal en duurzamer dan ooit moeten zijn. Maar inmiddels zijn we halverwege en als het zo doorgaat mag Zaanstad zich in 2020 rode-lantaarndrager noemen. Waarbij te hopen is dat die lantaarn een energiezuinig led-lampje heeft. De gemeente scoort namelijk belabberd in de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) 2014. Op Hoogovenstad Beverwijk na doen alle buurgemeenten het beter dan Zaanstad.  

Desondanks maakte Zaanstad een tijdje geleden bekend ‘de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe te ondersteunen bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen’. Nog even buiten  beschouwing gelaten dat Harenkarspel en Zijpe geen zelfstandige gemeenten meer zijn, maar sinds januari 2013 een onderdeel vormen van de gemeente Schagen; die laatste plaats staat met een vijftigste plek en het GDI-rapportcijfer 5,9 mijlenver boven Zaanstad. De Zaanse steun komt daarmee toch een beetje over als Soedanese ontwikkelingshulp voor Monaco.

Streven naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit is broodnodig. Realiteitszin ook.   

Zaanstad

Bron: Stichting Duurzame Samenleving. Het middelpunt van het spinnenweb geeft een score 0 weer: geen duurzaamheid. De buitenste cirkel geeft de score 10 weer: volledige duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *