Eigen volk eerst

Afgelopen zaterdag vertoonde filmtheater De Fabriek een reeks documentaires waarin de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog centraal stond. Op 9 november jongstleden waren ze ook al vertoond, op de kop af 75 jaar na de Duitse Kristallnacht. Toen was de zaal meer dan uitverkocht, vandaar de herhaling eergisteren. En net als tijdens de eerste vertoning riepen de beelden veel emoties en -bij de oudere toeschouwers- herinneringen op.

Toevallig ben ik momenteel bezig met het doorspitten van het notulenboek van de Zaanse afdeling van de Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst. De handgeschreven notulen van dit artsengenootschap beslaan de periode 1930-1941. Aangekomen bij de vergadering van 13 oktober 1938 -ruim drie weken voor de Kristallnacht losbarstte- viel me gisteren een zin op die verrassend actueel aandeed. Op de agenda stond een rondschrijven van het Artsen-Noodfonds. Dat vroeg om donaties, teneinde de Duits-joodse collega’s te steunen die hun baan kwijtraakten of moesten vluchten als gevolg van Hitlers antisemitische repressie. Een grote meerderheid van de aanwezige Zaanse artsen steunde het voorstel om de Maatschappijleden een gift te vragen voor het goede doel. Een enkeling dacht daar anders over. De Zaandamse huisarts E. Brat: “In ons eigen land is meer dan ellende genoeg, waarom de steun niet gegeven voor eigen landgenoten?”

Sommige dingen veranderen nooit. Waar horen we dat eigen-volk-eerstgeluid tegenwoordig ook steeds?

Eigen

0 gedachten over “Eigen volk eerst”

  1. Jij doet geen goed aan de documentaires en hun gedachtenis. Door een (manke)link te maken met een PVV opstelling, haal je de glans weg van hetgeen waar die documentaires voor staan. Ook hier weer klinkt haat en nijd door in jouw artikel, daar waar zo’n documentaire nou net staat voor “nooit meer”! Ga eens uit van je eigen kracht ipv altijd maar rechts bestrijden of in een kwaad daglicht zetten. Haat en nijd Erik, regelmatig haat en nijd die in jouw artikelen jegens alles wat rechts is doorklinken. Ff een vraag: zijn rechtse mensen in jouw ogen ondergeschikte mensen? Frappant dat die ene huisarts die een andere mening had dan dat jij wenste, er met naam en toenaam in het artikel vermeldt word. Moet een ieder die anders denkt aan de schandpaal gebracht worden? Anders denkt dan jij? Ga eens uit van je eigen kracht, vertel hoe het alles moet zijn volgens jouw opvattingen en niet alsmaar bv PVV-ers in een ho(e)k douwen. Hoe harder je zo iemand in een hoek duwt, hoe standvastiger men wordt om juist in die hoek te blijven. Ik lees liever een verslag van zo’n documentaire, daar heb ik meer aan dan altijd weer een nare bijsmaak overhouden na het lezen van dit soort artikelen.

    1. Barend, had ik geen naam genoemd, dan had je me ongetwijfeld weer verweten iets of iemand te hebben verzonnen. En wat je vraag betreft: ik geloof niet in ‘ondergeschikte mensen’.
      Overigens, om een altijd-weer-nare-bijsmaak te vermijden doe je er misschien beter aan om artikelen van iemand anders te lezen. Die maken vast gelukkiger.

      1. Nou, ik geloof niet dat ik je had verweten dat je iemand verzonnen zou hebben. Vraag je alleen af waarom nou een naam genoemd van iemand die alleen zijn mening heeft gegeven? Wat is de waarde van het naamnoemen. Wat voor een misdaad heeft de man begaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *