Czaar Peter bekent kleur

Met het oog op de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Russische  Sotsji hebben we vandaag met een paar mensen het Zaandamse standbeeld van Czaar Peter voorzien van toepasselijke kleding. De czaar kreeg een roze-paarse mantel, een regenbooghoedje en idem boa, in reactie op de Russische anti-homowetgeving.

De relatie tussen Zaandam en Rusland gaat ver terug, tot in de zeventiende eeuw. Czaar Peter de Grote bezocht Zaandam enkele malen om er de scheepsbouw te leren en logeerde in wat nu bekend staat als het Czaar Peterhuisje. Sindsdien hebben talloze Russen, onder wie hoogwaardigheidsbekleders als Vladimir Poetin, het Zaanse onderkomen en standbeeld van de door hen bewonderde machthebber bezocht.

Opmerkelijk genoeg presenteerde uitgerekend Czaar Peter de eerste anti-homowetten in zijn Russische rijk. In 1716 voerde hij enkele militaire artikelen in die vrijwillige seks tussen mannen aan banden moest leggen. Drie eeuwen later is Vladimir Poetin een waardig opvolger van de czaar. Niet alleen door zijn dictatoriale gedrag, maar ook vanwege de onder zijn bewind ingevoerde wet die ‘propaganda van niet-traditionele relaties’ in het bijzijn van minderjarigen strafbaar stelt. In Rusland worden homo’s gediscrimineerd, mishandeld en soms zelfs vermoord, zonder dat daartegen van overheidswege veel actie wordt ondernomen.

Czaar Peter richtte gedurende zijn regeerperiode zijn blik steeds meer op het moderne Westen. Hij mocht helaas niet meemaken hoe in het door hem bewonderde West-Europa de rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) steeds verder verbeterden. Was hij hiervan wel getuige geweest, dan had hij zijn eigen homofobe wetten ongetwijfeld afgeschaft. Om dat te symboliseren heeft de Zaanse politieke partij ROSA de czaar vandaag wat toepasselijke kleding in de regenboogkleuren aangedaan. De regenboog is sinds de jaren zeventig hèt symbool van de internationale homobeweging.

Ik kan niet anders zeggen: het staat hem goed.

Overigens dank aan de Zaandamse politie. Want hoewel het ons een stief kwartiertje kostte om de Czaar te verkleden en van een begeleidende tekst te voorzien, liet de politie -het bureau bevindt zich vijftig meter verderop en biedt zicht op het beeld- ons rustig de klus afmaken.

Czaar

Foto Hanneke Kruijver

0 gedachten over “Czaar Peter bekent kleur”

  1. Lekker ventje hoor die Peter de grote:”Bij haar had hij drie kinderen, waaronder tsarevitsj Aleksej die hij in 1718 liet martelen, omdat die tegen zijn officiële beleid inging. Peter veroordeelde hem tot de doodstraf, maar Aleksej stierf al voor de executie aan zijn verwondingen.” De man heb een paar huidschilfers hier in de zaanstreek verloren, maar wordt vereerd alsof het Mandela betreft. En verder vind ik het echt belachelijk dat men nog steeds moet strijden voor de rechten van homo’s. Terwijl het hier in NL grotendeels gewoongoed geworden is, leeft men elders op de wereld nog in de oudheid.

  2. Oh Erik, er staat toch weer een moddergooi-reactie op Dichtbij nav jullie roze-Rosa actie. Ff olie op het vuur, daar wordt jij toch gelukkig van? Is het niet? Ik citeer; “Het valt voor sommigen minder goed te snappen dan het populistisch geschreeuw van andere partijen. De partijen van of-of. De partijen van uitsluiting. Van exclusiviteit.Van nooit regeren en toch schreeuwen.

    De Zaanse oppositiepartij ROSA gooit een roze jas om het standbeeld van tsaar Peter heen op de dag dat de Olympische Winterspelen geopend worden.
    ROSA… De partij die een lijstverbinding wil aangaan met een andere oppositiepartij. Met de SP. De SP van Roemer. Roemer… De man die ooit de hand schudde van de president van Bolivia, Evo Morales. Evo Morales… De man die gelooft dat je homoseksueel wordt van het eten van aardappels.”.

    Lekker bezig hè allemaal, lekker mekaar ’t licht niet in de ogen gunnen alleen omdat men van een andere politieke partij is. Geweldige mensen hoor die straks weer beslissen willen voor anderen terwijl ze zich niet eens zelf aan fatsoensnormen houden. Maar wel anderen de les willen lezen. Misschien allemaal een tikkie minder uit de hoogte doen, hou je bij je eigen politieke punten. #stemmingmakerij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *