VVD slaat brug naar ZIP

Even terug naar het begin. De gemeenteraadsverkiezingen kwamen langzaam dichterbij en ook bij de VVD-Zaanstad moesten de plekken op de kandidatenlijst worden verdeeld. Eerst ontstond er intern wat wrevel over de vraag wie de kar moest gaan trekken. Welke wethouder daarbij voorging. En hoe de rest van de lijst er uit diende te zien. 

Vervolgens ging het snel. De kandidatencommissie verwees vrijwel de gehele zittende fractie wegens gebrek aan kwaliteit naar een onverkiesbare plek. Kwade VVD-raadsleden verwijderden daarop zichzelf van de concept-kandidatenlijst. Sommigen zegden zelfs hun lokale lidmaatschap op. De liberale voorzitter gooide met pikante uitspraken nog wat olie op het vuur. De fractie raakte hopeloos verdeeld en zwaar gefrustreerd. En twee raadsleden kondigden hun overstap aan naar de Zaanse Inwoners Partij, zij het dat ze dat wel pas na de verkiezingen zouden formaliseren. 

Het was, kortom, een dolle boel bij de VVD.

Uiteraard ontstond er discussie over die twee dissidente volksvertegenwoordigers, René de Heer en Ron Bouber. Want vertegenwoordigde dit illustere duo tot aan de verkiezingen de mening van coalitiepartner VVD of van oppositiepartij ZIP? René de Heer wilde publiekelijk en desgevraagd wel zijn stellingname uitleggen. In de gemeenteraad, op Zaanradio en tegen de krant. Dat was -understatement- niet makkelijk, maar wel zo netjes. Ron Bouber echter zweeg vooral. Gevraagd en ongevraagd.

Twee weken geleden verbond Ron Bouber middels een mailtje zijn naam aan een motie van ChristenUnie, GroenLinks, Democratisch Zaanstad, Partij voor Ouderen en Veiligheid en, niet te vergeten, Zaanse Inwoners Partij. Die motie ging over een mogelijke andere plek voor de Zaanbrug en zou een dag later in de raad worden behandeld. Boubers ‘eigen’ VVD-wethouder, Dennis Straat, had eerder nog zo gewaarschuwd uit te kijken met het overwegen van een andere bruglocatie. Dat zou namelijk wel eens kunnen leiden tot het verlies van ruim twintig miljoen euro subsidie.

Maar ja, de keus is snel gemaakt wanneer je in één klap zowel een verfoeide wethouder van je ‘oude’ partij kunt dwarszitten als je loyaliteit kunt betuigen aan de partij die je na 19 maart wellicht nodig hebt. Ook al vond je, net als de rest van de VVD-fractie, een paar jaar geleden nog dat de Zaanbrug op de huidige locatie moest blijven.

Het debat hoefde Ron Bouber niet aan te gaan, hetgeen voor hem wel zo prettig was. Hij verbleef tijdens de betreffende raadsvergadering namelijk elders in het land. Kwestie van prioriteiten. Maar door via de mail steun te geven, wilde de afwezige Bouber in de raadszaal toch zijn stem laten klinken. Ongeacht de uitkomst van het raadsdebat; hij was om. Wegens ‘voortschrijdend inzicht’, zoals hij het zelf verwoordde. Om één of andere reden werd zijn naam vervolgens toch niet aan de motie verbonden. Wellicht omdat niemand wist namens welke partij Bouber sprak.

Pijnlijke miscalculatie van het dissidente raadslid; door tijdgebrek werd het debat over de Zaanbrug uitgesteld. Bouber moest er dus alsnog bij zijn. Waarna bleek dat hij (en met hem de rest van de VVD) toch tegen de motie stemde. Waarschijnlijk een kwestie van voortschrijdend voortschrijdend inzicht. 

Afgelopen maandag deden De Heer (VVD) en Bouber (VVD) zoals wel vaker gewoon mee met het ZIP-fractieoverleg. Het dienen van twee meesters kost hen blijkbaar geen enkele moeite. Het is maar goed dat deze raad tot aan de verkiezingen nog maar enkele keren bij elkaar hoeft te komen. Het draagvlak van dit college erodeert namelijk in een razend tempo. 

VVD

Het middelste hoofd is van de door fractievoorzitter Gerard Hartog in bedwang gehouden Ron Bouber (VVD) (ZIP). Naast Hartog De Heer.

0 gedachten over “VVD slaat brug naar ZIP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *