Zaanstad gaat illegaal gokken

Leuke actie van Hart voor Stad om de participatie bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen te vergroten. De Zaanse club van betrokken bewoners organiseert een verkiezingswedstrijd. Iedereen mag zeggen hoe op 19 maart de uitslag zal zijn. Heel simpel: raad van elke deelnemende partij in Zaanstad hoeveel zetels er gehaald zullen worden. Wie er het dichtst bij in de buurt komt wint de pot. Een geldbedrag of kado’s, daar is Hart voor Stad nog niet uit.

De vereniging heeft inmiddels contact gezocht met HDC Media (Noord-Hollands Dagblad, De Zaankanter, Dichtbij.nl) en volgens Hart voor Stad kunnen de deelnemers aan de wedstrijd straks hun voorspellingen doorgeven via de HvS-website en die van de drie lokale media. HDC Media gaat deze wedstrijd ook in andere Noord-Hollandse gemeenten organiseren, aldus HvS en HDC. 

Wie de prijzen in Zaanstad gaan fourneren? Als het aan Hart voor Stad ligt de politieke partijen. “Wij denken daarbij aan een bedrag van €100,- à €200,- per fractie”, schrijven HvS en HDC in een gezamenlijke mail. Nogmaals: hartstikke leuk.

Maar. 

Ten eerste heb ik grote twijfels of de veertien Zaanse partijen bereid c.q. in staat zijn om een stevige hap uit hun vaak toch al karige verkiezingsbudget te besteden aan een uitslagenwedstrijd. Mocht iedereen desondanks willen meebetalen, dan is er €1400,-  tot €2800,- te winnen. Cash of als cadeaus.

En daarmee komen we meteen bij het tweede probleem. Ook wel genoemd de wet op de kansspelen. Want wat staat daar in artikel 1.1? Dit: “Het is verboden gelegenheid te geven om mede te dingen naar prijzen of premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen, tenzij daarvoor ingevolge deze wet vergunning is verleend.” 

Ik vermoed zo dat HDC en HvS geen vergunning hebben. En ook niet zullen krijgen, àls ze al een poging doen om er een aan te vragen. Gevolg is dat deze wedstrijd behoorlijk illegaal is. Er ontstaat in één klap een clandestien goksyndicaat waaraan zo ongeveer alle Zaanse media, een bewonersorganisatie en een nog onbekend aantal partijen zal deelnemen.

Wedden dat er een kink in de kabel komt? U kunt nu inzetten.

(Overigens: met één van de HvS-bestuursleden heb ik al voorspellingen uitgewisseld over de zetelverdeling op 19 maart. De inzet bestaat uit twee flessen wijn. Vier jaar geleden heb ik roemloos verloren.)

Weddenschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *