Schnabbel en babbel in de sjoernalistiek

Een week of wat geleden attendeerde iemand me op de nieuwe website www.dezaanonline.nl. De oplettende tipgever had, op basis van de berichtgeving aldaar, het idee dat deze min of meer journalistieke site wel eens een DZ- en/of POV-vinding zou kunnen zijn. En inderdaad, onderwerp- en woordvoerderskeus alsmede de toonzetting wezen in die richting. Bovendien verwezen de POV- en DZ-kopstukken in hun Twitterberichten verdacht vaak naar De Zaan Online. Maar bewijs voor de geopperde stelling bestond er vooralsnog niet. Op geen enkele manier viel via de anonieme site te achterhalen wie de makers waren.

Deze week kwam daarin verandering. In het colofon ‘Over ons’ is nu te lezen dat De Zaan Online een initiatief is van Eric Sellmeijer en Harrie van der Laan. U weet wel, respectievelijk de nummer 3 op de kandidatenlijst annex oud-commissielid van Democratisch Zaanstad en de nummer 2 annex commissielid (tevens schijnraadslid) van de Partij voor Ouderen en Veiligheid.   

De Zaan Online bevat een merkwaardige mengeling van feiten en meningen. Daarbij zijn nogal eens de PvdA in het algemeen en de gemeente Zaanstad in het bijzonder doelwit. Geheel conform de POV- en DZ-lijn dus. Eric Sellmeijer is verder niet te beroerd om zichzelf te citeren als ultiem bewijs van het eigen gelijk. Het is al met al de wc-eend die de wc-eend adviseert. U begrijpt, hier wordt op voorbeeldige wijze journalistiek bedreven. 

Geeft allemaal niets. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en een beetje tegenwicht voor Dagblad Zaanstreek kan geen kwaad. Natuurlijk is het een tikje vreemd dat twee mensen die politiek zéér actief zijn doen alsof ze onbevangen over de politiek schrijven -een redactiestatuut voorkomt normaliter dergelijke incest-, maar het kan en het mag. Dat de site vlak voor de verkiezingen werd gelanceerd is uiteraard toeval. Alleen is het wel verbazingwekkend om in bovengenoemd colofon te zien dat ‘de berichtgeving van dezaanonline.nl geen politieke achtergrond heeft en derhalve altijd objectief is’. Klinkt toch een beetje als de PvdA die zonder het te melden een semi-neutrale PvdA-verkiezingscampagne begint. Je zou het bijna een undercover-operatie kunnen noemen. Niet waar, Aart Molenaar (DZ)?  

Overigens, de gemeenteraad van Zaanstad praat vanavond over een nieuwe gedragscode voor volksvertegenwoordigers. Die geldt voor B&W, voor de gemeenteraad en voor de commissieleden. In de code staat ook -vaststelling van een al jaren geldende regel- dat nevenfuncties dienen te worden gemeld. Kwestie van een stukje transparantie naar de burger toe. POV-commissielid Harrie van der Laan is echter vooralsnog vergeten om zijn baantje bij de POVDZ-Bode door te geven aan de gemeente. 

Kan iemand POV-Harrie even uitleggen dat het opgeven van een valse baan en het weglaten van een echte baan niet geheel conform de code is?

Update (26-2-2014): Kijk nou, Eric en Harrie hebben de bijsluiter aangepast en doen, in het kader van de ‘integriteit’, voortaan niet meer aan politieke verslaggeving. Waar zo’n verse gemeentelijke gedragscode al niet goed voor is. 

ZOL

Jammer, net gemist!

0 gedachten over “Schnabbel en babbel in de sjoernalistiek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *