Wim van Norden: levend monument

Het afgelopen jaar mocht ik twee keer op visite bij Wim van Norden. De eerste keer in het kader van Monumenten Spreken, de tweede met het oog op een artikel voor Vrij Nederland. Het werden bezoeken aan een monument.

Van Norden is de laatst overgeblevene uit de begintijd van Het Parool. Hij telt inmiddels 96 jaren, maar oogt ongebroken. Rijdt nog altijd auto en denkt helderder dan het gros van de mensheid. Over de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, waarin hij zoveel vrienden en kennissen uit de illegaliteit verloor. Zelf ontsnapte hij de dans, ondanks enkele arrestaties. Van Norden leidde, zij het natuurlijk niet alleen, Het Parool door de oorlog en werd er nadien directeur. Dat zou hij veertig jaar blijven.

Hij woont nog altijd in het huis aan de hoofdstedelijke Reguliersgracht dat tussen 1940 en 1945 een verzetsbolwerk was. In de naastgelegen woning kwamen de makers van het ondergrondse Parool bijeen. Wim van Norden kan er in gebeeldhouwde, tot de komma doordachte zinnen over vertellen. Zonder opsmuk en met veel oog voor details noemt hij de feiten en geeft hij zijn bescheiden mening. Hier spreekt een courantier naar wie je uren kunt luisteren. Zover zal het vanavond niet komen -de uitzending is er simpelweg te kort voor-, maar toch loont het de moeite om te kijken naar het tv-programma Na de bevrijding (Nederland 2, 21.05 uur). Alleen al omdat Van Norden daarin aan bod komt. Kijk, al is het maar vanwege die eloquente woordkeus en dat immer heldere betoog.

Is er geen filmmaker die een complete documentaire wil wijden aan deze bewonderenswaardige Amsterdammer?

Update: Te laat: Wim van Norden overleed op 29 mei 2015. Zie ook hier.

Wim van Norden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *