Niet PvdA of PvdIJ, maar PvdE

Hoe lang kun je met je hoofd in een boterton blijven zitten? Oftewel: ziet de semi-nieuwssite Dichtbij.nl het eigen falen niet of durft ze daar geen afstand van te nemen?

Sinds een week of wat peilt Dichtbij wat er gestemd zal worden als er op dat moment gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Da’s best aardig en kan een beeld geven van de politieke interesse. Klein probleem: de peiling is net zo manipuleerbaar als de Single Top 100. Met als grootste verschil dat je voor een hoge notering op die laatste hitlijst wel moet betalen.

Dichtbij.nl voert de politieke peilingen verspreid over Nederland uit. Elke maandag wordt er begonnen met een schone lei. En omdat het mogelijk is per IP-adres vijf stemmen uit te brengen en het totale stemmental niet erg hoog is, krijg je in de dagen daarna de meest idiote tussenstanden. En soms idem einduitslagen. In Zaanstad is bijvoorbeeld de Partij voor de IJsbaan met enige regelmaat bovenaan de ranglijst te vinden. Blijkbaar is er een PvdIJ-aanhanger met meerdere computers c.q. IP-adressen. Erg geloofwaardig is de uitkomst in ieder geval niet.

In Den Haag spelen ze ook Maurice de Hond na. Het resultaat: de Partij voor de Eenheid eindigt daar week na week als grootste partij. Het is weliswaar een marginaal clubje dat aan ruzies en rechtszaken ten onder gaat, maar computers hebben ze. En dus vlogen de stemmen per bosjes van vijf naar de Dichtbij-burelen. Waar de dienstdoende medewerker vervolgens tot de conclusie kwam dat er een ‘zeer actieve lobby’ plaatsvindt. Het woord ‘manipulatie’ kreeg hij niet uit zijn computer.

Zullen we deze week in Zaanstad eens allemaal op Progressief Burgerbelang stemmen? Die partij heeft geen eigen website en geen Twitter-account, en dus waarschijnlijk geen IP-adres. Het gevolg: PB is kansloos in de Dichtbij-peiling en staat daar elke week zielig onderaan. Daarom bij dezen: help Roël de winter door. Stem PB (maar liever niet op 19 maart).

boter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *