Zaanbrug 125 jaar oud

Het debat over de plek waar de nieuwe Zaanbrug dient te komen liep dit jaar hoger op dan ooit tevoren. Hoewel… Het is in 2014 precies 125 jaar geleden dat de eerste verbinding tussen Wormerveer en Wormer tot stand kwam. Daar ging echter een lang en moeizaam proces aan vooraf. In dat opzicht is er dus weinig veranderd.

Vele jaren voor die eerste oeververbinding officieel werd geopend bestond er al een commissie die zijn best deed om een vaste oeververbinding tot stand te brengen. De gemeentelijke subsidie die de commissie daarvoor ontving werd echter vooral ingezet om een roeiboot met veerman te kunnen betalen. Het was dus nogal behelpen. Vooral ook voor de fabrikanten in de omgeving. Terwijl ze zelf meestal aan de westkant van de Zaan woonden, bevonden hun molens en fabrieken zich veelal aan de overkant. Om die te bereiken moesten ze elke dag met een pontje over. Ontstond er brand, dan moest de brandweer op dezelfde wijze oversteken. Dat was uiteraard geen ideale situatie.

De doorbraak kwam toen met name de Wormerveerse industrieel Jan Adriaan Laan (1848-1918) de bouw van een Zaanbrug begon te promoten en de gemeente Wormerveer uiteindelijk bereid bleek om de vaste oeververbinding te betalen en aan te laten sluiten op het gloednieuwe Wormerlaantje, de tegenwoordige Nieuweweg. Om een deel van de kosten terug te verdienen, werd er tol geheven op de nieuwe brug. De tolheffing bleef gehandhaafd tot 1942, toen de bezetter er een eind aan maakte. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de Zaanbrug: zie hier.

De eerste brug werd in de loop der jaren beetje bij beetje aangepast en gemoderniseerd, vooral met het oog op het opkomende gemotoriseerd verkeer. Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen ligt er binnen een paar jaar een heel nieuw exemplaar. Op de huidige plek (waarschijnlijk) of een paar honderd meter verderop. De discussie over de beste locatie zal voorlopig nog wel even doorgaan.

Zaanbrug

Opening van de eerste Zaanbrug in 1889.

0 gedachten over “Zaanbrug 125 jaar oud”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *