De Zuiddijk loopt leeg

Ooit was de Zuiddijk een winkelstraat van allure. Vele tientallen winkels, gevuld met een zeer gevarieerd assortiment, vulden de dijk. Geen hypersupers of megashops, maar kwaliteitszaken met hun eigen specialismen. Maar helaas, helaas, de dijk loopt leeg. En zo te zien in een razend tempo. Op steeds meer ruiten valt te lezen dat de ruimte daarachter te huur is. Hoewel de omgeving is opgeknapt (nieuw wegdek, mooie lantaarns) zet de leegloop in rap tempo door. Het winkelpubliek parkeert de auto op de Burcht en steekt vervolgens de brug over richting Gedempte Gracht. Of ze halen zelfs niet de brug, maar stappen uit op station Zaandam en reppen zich richting Primark of V&D. Aan de Zuiddijk komen ze daarna echt niet meer toe.

De Burcht had een verbindende factor kunnen zijn, maar de facelift die de gemeente daarvoor een jaar of tien geleden in gedachten had is er nooit gekomen. Waardoor de Burcht eerder een winderige barrière vol blik is gebleven dan een inviterende passage. Jammer, gemiste kans. Een van de gevolgen is dat de enige dag waarop de Zuiddijk volloopt de dag is dat de Dam-tot-Damloop daar passeert.

Wat resteert is de vraag hoe er weer leven kan worden geblazen in die mooie en karaktervolle Zuiddijk.

Zuiddijk

0 gedachten over “De Zuiddijk loopt leeg”

  1. Is er misschien teveel focus qua financieën geweest op inverdamned, het €83miljoen kostende gemeente-tehuis, etc in dat gebied. Zodat er voor andere gebieden, ook buiten zaanstad..euh zaandam, niet veel meer over was? En hebben we nog wel de middelen om bv de zuiddijk vlot te trekken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *