Het tuig van Spits

Spits is een tamelijk obscuur dagblaadje, met korte, oppervlakkige teksten en veel foto’s. Het is ook een van Nederlands grootste kranten, omdat het nu eenmaal gratis wordt verspreid. Spits is tevens het blad van de onderbuik.

Dat laatste werd eens geïllustreerd met een artikel onder de kop ‘Helmond bang voor jong Marokkaans tuig’. Een aantal ‘Marokkaanse kinderen van 10 en 11 jaar’ zou in Helmond mensen provoceren, intimideren en winkels leegstelen. Dat is volgens mij een probleem en een klus voor de politie en eventueel jongerenwerkers of andere hulpverleners. Dat het om Marokkaanse kinderen gaat lijkt me stug; ze zullen wel in Nederland geboren zijn en Marokkaanse ouders of grootouders hebben. Maar ‘Marokkaans’ bekt, waar het gaat om criminaliteit, nu eenmaal beter in sommige media dan ‘Nederlands’. Dat de redactie de vermeende nationaliteit, die in de tekst drie keer wordt vermeld, koppelt aan kwalificaties als ’tuig’ en ’tokkies’ geeft ook te denken. Het gaat hier nota bene om kinderen van 10 en 11.

Alsof dergelijke dubieuze journalistiek al niet afdoende is, geeft de redactie alle ruimte aan reaguurders met overtollig maagzuur. Een greep uit de (uiteraard anonieme) reacties: “Gewoon de wapenwet aanpassen, license to kill als ze ongevraagd in je personal space komen” (Afrikanari), “Honkbalknuppel, en niemand heeft iets gezien” (Teringtubbie), “Stuur het leger erheen en schiet met scherp” (Kotsbak), “Knokploegje, weg probleem zo lossen ze dat hier op” (Gamb25). Aldus een zeer bescheiden selectie uit de talloze reacties, veelal van mensen die zich rekenen tot de PVV-aanhang.  

 Het tekent Spits dat ze de ruimte geven aan personen die moord en doodslag stimuleren, maar -eerlijk is eerlijk- het past wel goed bij de gemiddelde berichtgeving in deze krant. Tik daar voor de grap eens het woord ’tuig’ in bij de zoekfunctie en verbaas je over het aantal hits.

Misschien wordt het tijd dat het Openbaar Ministerie zich gaat buigen over het tuig dat Spits in elkaar zet en gelegenheid geeft aan het tuig dat anoniem oproept tot het doden en mishandelen van kleine kinderen.

Spits

9 gedachten over “Het tuig van Spits”

 1. Toegegeven dat de toon niet goed is, maar jij schiet direct weer in de kramp bij dit soort onderbuiktonen. Maar het probleem schuif je voor het gemak af naar hulpverleners en voor de rest steek je je kop lekker in het zand want niemand mag over het probleem praten. Dat er een probleem is, is zeker waar. Oh, wie of wat is “De Orkaan”? Is dat de extreemlinkse tegenhanger van “Stormfront” ofzo?

  1. Vraag eens -op een beleefde, niet al te krampachtige manier- aan ‘De Orkaan’ wie of wat ‘De Orkaan’ is, Barend. Ik ben het namelijk niet. Overigens, wie of wat is ‘Dennerieper’?

   1. Ik geef mijn mening of vraag iets, maar ik krijg geen antwoord. En wat of wie een dennerieper is weet ik niet, misschien iets of iemand uit de middeleeuwen vanuit een bos? Ik weet niet wie of wat de orkaan is net zomin als wie of wat een dennerieper is. Maar ik heb je al eens eerder verteld dat ik niet extreemrechts of links ben. Ik hou niet van extreme zaken. Ben ook tegen extreem geloven. Wat mij irriteert is dat er zo’n zootje ongeregeld zit in de zaanse politiek. Moddergooien en anderen verwijten maken, maar zelf ook niet zuiver zijn. Komt bij mij over als een arts die niet serieus met zijn werk bezig is , maar wel beslissingen neemt over andermans leven.

  1. Hahaha Willem die vind ik leuk. Dat met die arts gebruik ik ook als voorbeeld; je verwacht dat men op een stadhuis serieus bezig zijn om beslissingen te nemen die levens van burgers direct raken of waar miljoenen te spenderen zijn. Als men achter de schermen mekaar het licht in de ogen niet gunnen, hoe kan je dan met droge ogen beslissingen nemen? Én, dat rijmt ook niet, zelf aan antidiscriminatiewerk doen (heus goed en nodig werk vind ik), maar zelf anderen van een andere partij zwart maken of belachelijk maken of iig de zwakke punten naar voren brengen.

 2. Dag Erik,
  Wat jammer nou weer dat je woordkeus in de berichtgeving belangrijker vind dan het schrijnende en persisterende probleem van de alsmaar ernstiger jeugdcriminaliteit in de Marokaanse gemeenschap in Nederlandse steden. Het artikel in ED laat toch ook aan duidelijkheid niets te wensen over in nette bewoordingen. De statistieken over de jeugdcriminaliteit onder Nederlandse Marokanen liegen er ook niet om hoe ernstig het probleem is. Ik raad je aan om de politieke biografie van Ahmed Marcouch in ThePostOnline te lezen. Hij laat ook duidelijk zien dat politie en jusititie volledig falen in de aanpak. het begrip overlast is op zich al een eufemisme, het gaat om onvervalste criminaliteit op zeer jeugdige leeftijd, en veelal ook de start van een carriere in harde geweldadige criminaliteit. Wegkijken en met de beschuldigende naar stigmatisernde media wijzen lost echt niks op . Oplossingen zijn niet makkelijk, maar het begint wel met benoemen, duidelijk zijn en aanpakken. Er zijn in Nederland net iets te veel gewone burgers die lijden onder terreur en intimidatie van criminelen en die niet de bescherming van de overheid krijgen die nodig is.

  1. Ten eerste noem ik het leegstelen van winkels, provocatie en intimidatie zelf al een probleem en benoem ik de organisaties die bevoegd zijn om dat aan te pakken, dus hoezo wegkijken? En ten tweede lijkt me het doodknuppelen, neerschieten of mishandelen van 10-jarige kinderen geen goede oplossing om dat probleem op te lossen.
   Welk medium bedoel je overigens met ED?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *