Missing link: historische vereniging Zaandam

Afgelopen week was ik even op bezoek bij het Historisch Genootschap Assendelft. Elke dinsdagmiddag komen de actieve leden van dit gezelschap bijeen in het prachtig gerestaureerde Cultureel Raadhuis, gelegen in het dorpshart. Ze verzamelen daar historische goederen en verhalen en bezorgen de documentatie een goede bewaarplaats. Mooi werk, en dat straalden de Assendelftse initiatiefnemers ook uit. Gelukkig telt inmiddels elke voormalige Zaangemeente zo’n historische vereniging. Op één na: Zaandam.

In het najaar van 2011 vroeg ik me op deze plek af of er ooit een Historische Vereniging Zaandam van start zou gaan. Wel onder een iets andere vlag overigens, anders krijgen we HVZ en die naam is al in het bezit van een regionale visvereniging. Ik was niet de eerste met dat idee. De Zaanse denktank Hart voor Stad opperde de suggestie 2,5 jaar eerder ook al eens, maar daar kwam vooralsnog niets uit. 

Een paar weken geleden schreef voormalig stadsdichter Bas Husslage in Dagblad Zaanstreek eveneens dat zo’n Zaandamse vereniging er moest komen. Hij wekte zelfs de indruk er hoogstpersoonlijk een begin mee te willen maken. Hopelijk lukt het dit keer wel. Anders dreigt het verhaal over de Zaandamse historische club zelf ook geschiedenis te worden. Zou toch jammer zijn wanneer Zaandam, als enige voormalige Zaangemeente, verstoken zou blijven van zo’n vereniging.

Zaandam

0 gedachten over “Missing link: historische vereniging Zaandam”

  1. Beste Eric,

    Het probleem van verzamelaars is dat zij met hun kont op de eigen verzameling zitten en niet of nauwelijks in staat zijn de foto’s en plaatjes te delen met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *