Hoed u voor de eigenheimers

De aanstaande gemeenteraadsverkiezingen kunnen wel eens leiden tot een aardverschuiving. De peilingen lijken te wijzen op zowel een flinke ruk naar rechts als een verdere groei van de lokale partijen. Er is echter nog een aspect dat de uitslag stevig kan beïnvloeden. De kiezersopkomst bereikt waarschijnlijk een nieuw dieptepunt. Gevolg daarvan is dat er minder voorkeurstemmen dan ooit nodig zijn om een raadszetel te veroveren. En dat zou weleens kunnen leiden tot de nodige bijkomende schade. 

Vier jaar geleden waren in Zaanstad ruim driehonderd stemmen genoeg om in de raad gekozen te worden (uitgaand van minimaal twee partijzetels en van de omstandigheid dat anderen op de lijst niet meer aanhang hadden verworven). Indien de opkomst op 19 maart verder daalt, daalt ook het aantal benodigde stemmen om gemeenteraadslid te worden. Niet uit te sluiten valt dat op 19 maart een Zaanstedelijke zetel al kan worden binnen gehengeld via een achterban van ongeveer 250 kiezers.

In 2006 en 2010 kwamen er dankzij voorkeursacties diverse kandidaten in de Zaanstedelijke gemeenteraad, met als meest schaamteloze voorbeeld Marco Mandjes. Hij verdrong in 2006 na flink wat zelfpromotie de nummer 2 op de Democratisch Zaanstad-lijst, ging er met een DZ-zetel vandoor en nam die vervolgens na een net-niet-slaande ruzie met zijn partijgenoten mee naar de VVD.

Anno 2014 zijn meerdere Zaanse would-be-volksvertegenwoordigers actief om zichzelf de gemeenteraad in te helpen. Het lijkt sommigen van hen nogal eens minder om de partij c.q. het welzijn van de stad dan om het eigen ik te gaan. En als gevolg van de lage kiesdrempel is hun kans op succes dit keer groter dan ooit.

Met een voorkeurstem is op zich niets mis. Met een voorkeur voor een opgeblazen ego alles.

Voorkeur

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *