Zoekende ZOG verdwaalt

Sinds de Zaanse Onafhankelijke Groepering in 2010 het college van B&W binnenstapte, is ze de weg kwijt. Zo ongeveer alles waar de partij van wethouder Leny Vissers tot en met 201o zei tegen te zijn, werd in de navolgende jaren omarmd. Loyaler dan de ZOG (overigens de enige partij met een ‘lijst-rekker’) zich opstelde tegenover de mede-collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks was niet mogelijk. Dat is anno 2o14 echter lastig uit te leggen aan de kiezers. Via drie pagina’s in het Zondagochtendblad deed de ZOG afgelopen weekend desondanks een manvrouwmoedige poging.

Laten we de uitspraken in het Zondagochtendblad eens leggen naast het ZOG-verkiezingsprogramma 2010 en dat van 2014. Zoek de verschillen.

Verkiezingsprogramma 2010 (V2010): “De bibliotheken zijn een belangrijke voorziening in Zaanstad. Daar waar een vaste vestiging ontbreekt, is een alternatief als een bibliobus of een biebboot van groot belang.”
Zondagochtendblad 9-3-2014 (ZOB): “De vestigingen in Zaandam en Krommenie worden in stand gehouden.”

(V2010): “Een actief beleid om zo mogelijk bouwplannen op energiebesparing te beoordelen en daarbij het gebruik van energiebronnen, zoals zonnecollectoren, windturbines, warmtepompen en dergelijke te stimuleren.”
(V2014): “Met het plaatsen van windturbines terughoudend zijn. De Z.O.G. verneemt steeds meer weerstand vanuit de bevolking.”

(V2010): “Buurthuizen zijn onmisbaar in de wijken.”
(V2014): “Buurthuizen en/of ontmoetingsplaatsen voor jong en oud moeten, indien mogelijk, evenredig over de gemeente verdeeld zijn.”

(V2010): “De eerdere miljoenenbezuinigingen op welzijnsgebied is door de Z.O.G. niet ondersteund. De huidige situatie mag niet verder verslechteren, want de rol van o.a. de buurthuizen wordt bijzonder gewaardeerd, zowel door de jongeren als de ouderen.”
(V2014/ZOB): Geen tekst.

(V2010): “Het komt er op neer dat na een gekapte boom er een boom teruggeplant wordt.”
(V2014): “Het komt er op neer dat na een gekapte boom er in principe een boom teruggeplant wordt.”

(V2010): “De Stortplaats Nauerna zal volgens de wet binnen 30 jaar nadat de onderafdichting is aangebracht de vuilbergen moeten afdekken met een bovenafdichting. Dit betekent dat de stortplaats dus in 2012 gesloten moet zijn.”
(V2014/ZOB): Geen tekst.

(V2010): “De gemeente waardeert het wijkbeheer positief, daarom dient het toegekende budget telkens in gepaste overeenstemming te zijn met de taken die verricht gaan worden.”
(V2014/ZOB): Geen tekst.

Et cetera, ad infinitum.

De ZOG is in de loop der jaren hopeloos verdwaald (zelfs zodanig dat ze adviseert om op GroenLinks te stemmen). Maar, eerlijk is eerlijk, de ZOG zegt het zelf in het Zondagochtendblad: “Iemand die niet van mening veranderd [sic], heeft nog nooit iets geleerd.” 

ZOG

Ook zo’n zin in een betere Zaanstad? 

0 gedachten over “Zoekende ZOG verdwaalt”

 1. “speleregels voor ROSA-leden in de…”
  Dit staat er in jullie eigen verkiezingsprogramma 2014-2018. Een kniesoor die let op spelfouten. “Grammar-nazi” heb ik ooit iemand zien reageren. Heb je jullie(ROSA) eigen verkiezingsprog. van 4 jaar terug al naast die van nu gelegen? Wijkt dat ook niet iets af? Trouwens; ik zag dat Rob van Tellingen gedreigd heeft met een jurist ivm een artikel van E. Sellmeijer. Maar ik zag ook dat een paar uur later van Tellingen getwitterd heeft naar Merel Kan, waarin hij haar eigenlijk de goedkeuring geeft (“erg geestig”) om de pesterijen door te zetten. Dan lees ik op de nhd-app: “Twee kinderen en publicist Erik Schaap legden in toespraken een link naar de actualiteit. De kinderen verwezen naar de Oekraïne die getuigen van weinig respect voor andere opvattingen.” Dan denk ik dat de actualiteit ook is dat er op Twitter een pestcampagne aan de gang is door een 4Mei verenigingsvoorzitter, maar ook hier op jouw eigen blog regelmatig andere personen en partijen onderwerp zijn van spot. En ik blijf erbij, ondanks dat jij heel cynisch begrijpt dat ik het niet kan vatten, dat jullie allemaal zelf niet begrijpen wat de boodschap “dit nooit meer” inhoudt. Het komt bij mij over dat jullie vinden dat jullie de enige zijn die het bij het rechte eind hebben én het enige recht hebben om andere te veroordelen én te oordelen of iemand verkeerd bezig is, omdat jullie zich inzetten voor monumenten en herdenkingen van de 2e Wereldoorlog. Juist jullie zouden zich verre moeten houden van dit soort praktijken! En anders moeten jullie zich schamen.

    1. Barend, hoe lastig het ook voor je te begrijpen is: ik schrijf op persoonlijke titel, niet namens ROSA. En gezien de eindeloze stroom inconsequenties en herhalingen in je inmiddels talloze berichten geef ik er de voorkeur aan om af en toe niet te reageren of je boodschap met een kwinkslag af te doen. Maar blijf vooral reageren. Misschien hebben andere mensen meer tijd en behoefte om het gesprek te rekken.

   1. Is goed hoor Erik. Telkens als ik de behoefte heb om op jouw artikelen te reageren, zal ik dat doen. Mij maakt het niet uit of “andere mensen de behoefte hebben om het gesprek te rekken”. Ik probeer nog steeds duidelijk te maken dat er dingen zijn die niet kloppen. Als je de boodschap “dit nooit meer” uitdraagt op het ene podium, hoe kan je dan op een ander podium anderen belachelijk maken of de zwakheden benadrukken…

    1. Zonder mezelf tot die groep te willen rekenen: er zullen heel wat cabaretiers brodeloos worden als jouw criteria gemeengoed worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *