Democratisch Zaanstad (re)animeert

Het verkiezingsprogramma van Democratisch Zaanstad biedt de lezer veel interessants, dertien pagina’s lang. Vooral het over twee bladzijden uitgesmeerde hoofdstuk ‘Welzijn en Volksgezondheid’ is de moeite waard. Zowel het lokale Welzijnsbeleid als de complete Volksgezondheid blijkt bij DZ namelijk afhankelijk van één cruciaal onderdeel. Het is een alles-of-niets wondermiddel dat het Welzijn én de Volksgezondheid gaat redden. In alle opzichten, altijd en overal. En dat wondermiddel is -u raadt het nooit- de defibrillator. Het hartmassage-apparaat. De stroomstoter. Ook wel AED genoemd.

DZ hangt het volledige chapiter Welzijn en Volksgezondheid op aan dit instrument. Bij W&V geen letter over de te sluiten buurthuizen, de arme Bieb of het nieuw te bouwen ziekenhuis. In het -niet overdreven- allerlangste hoofdstuk van het DZ-verkiezingsprogramma gaat het alleen maar over hartmassage. Zeshonderdvijfenzeventig woorden lang. Als het aan Democratisch Zaanstad ligt, krijgen voortaan alle leerlingen in het voortgezet onderwijs elk jaar een reanimatiecursus. Bovendien moeten er overal in Zaanstad AED’s komen. Geld speelt geen rol, the medium is the massage.

Nu wil het toeval dat Zaanstad een bedrijfje herbergt dat zowel reanimatiecursusussen verzorgt als AED’s verkoopt. Advipe heet die onderneming. Een ander toeval wil dat Inge Felices Hernandez, de nummer 4 op de DZ-kandidatenlijst, tevens commissielid voor deze partij, mede-eigenaar is van Advipe (de andere directeur is een familielid.) Inge doet haar uiterste best om de hele stad aan de AED te krijgen, daarbij volop gesteund door DZ-erelid Nico van den Broek. En ze geeft nog reanimatiecursussen ook. Advipe heeft om te beginnen inmiddels de complete DZ-fractie, het voltallige DZ-bestuur en alle DZ-assistenten geleerd  hoe je een hart weer op gang moet brengen. Nu de rest van de gemeente nog. 

De toko van Inge slechte staat van het gemiddelde Zaanse hart lijkt me inderdaad aanleiding genoeg om het DZ-programma vol te zetten met reanimatiereclame. En om bij elke DZ-verkiezingskraam een te masseren plastic hartpatiënt neer te leggen.

DZ: een partij naar mijn hart.

Update: het vervolg.

DZ

0 gedachten over “Democratisch Zaanstad (re)animeert”

  1. idd, had het een paar weken terug al laten zien aan mijn vrouw. Dit ivm verkiezingskeuze. Ook dat verhaal hou ik, voor zover ik kan zien, in de gaten.

  2. Trouwens, wordt het niet eens tijd voor een VOG(Verklaring Omtrent Gedrag) voor politici én bestuurders. Een onafhankelijke commissie neemt alles in ogenschouw, zoals tweets die écht niet kunnen(voor sommige mensen hoop je…), maar ook de saensoap. Mijn vrouw móest een VOG hebben, en terecht, wil ze TSO kunnen doen. En die gaat om met een klein aantal tere zieltjes. Politici en bestuurders nemen vaak beslissingen voor meerdere personen óf beslissen wat te doen met gemeenschapsgeld.

    1. Partijen zouden er goed aan doen om hun kandidaten onder de loep te nemen alvorens ze op een kandidatenlijst te zetten (dat doet de ene partij beter dan de andere), maar wie zonder zonden is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *