Passie voor criminelen

In München en omgeving was de steun voor Uli Hoeness vrij overweldigend. Veel mensen vonden dat de Bayern-voorzitter moest worden vrijgesproken dan wel gratie diende te krijgen, vanwege zijn betekenis voor de voetbalclub. En dat terwijl Hoeness voor tientallen miljoenen belastingfraude had gepleegd. Merkwaardig toch, die aanhankelijkheidsbetuigingen voor sommige misdadigers.

Gisteren ontving ik een exemplaar van dagblad De Limburger (dank, Robert) met daarin de uitslag van een verkiezingspoll in Roermond. De grote winnaar dreigt daar woensdag de Liberale Volkspartij Roermond te worden, met 10 van de 31 zetels. De LVR, nog niet zo lang geleden in de markt gezet als de Lijst Van Rey. U weet wel, naar de man tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt wegens grootschalige corruptie. Jos van Rey en zijn nieuwe partij zijn in de slachtofferrol gekropen en dat lijkt nu vruchten af te werpen. Blijkbaar heeft een deel van het electoraat er geen moeite mee om iemand die stevig wordt verdacht van witte-boordencriminaliteit opnieuw in het zadel te helpen. 

In Vrij Nederland van deze week staat een overzicht van de politieke integriteitsschendingen gedurende het afgelopen jaar. De winnaar is de VVD, de voormalige partij van Jos van Rey. ‘De Politieke Integriteits-index staat op een record van 62 affaires’, schrijft het weekblad. Dat is weinig in vergelijking met, pak ‘m beet, Italië en Griekenland. Maar het is ook veel te veel. En waarschijnlijk niet meer dan het topje van de ijsberg. Wie mijn oude blogs over de Zaanse politiek doorbladert komt daarin ook het nodige gesjoemel tegen, maar die schendingen hebben vooralsnog niet geleid tot justitieel ingrijpen. En VN haalden ze al helemaal niet. 

Het is goed dat de Nederlandse politiek gedragscodes hanteert en zichzelf in de gaten houdt. Het is nog beter als personen en organisaties buiten de politiek dat ook doen. Er valt soms veel te ontdekken.

VN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *