Crisis? What crisis?

Eens per jaar mag ik invullen hoeveel betaalde medewerkers de organisatie telt waarvoor ik werk. Dat aantal is al geruime tijd hetzelfde. Zaanstad als geheel laat echter een heel ander beeld zien. Het lijkt zelfs alsof deze gemeente geen pijn ondervindt van de economische crisis die sinds 2008 woekert, althans niet op het gebied van de werkgelegenheid.

In het overzicht dat het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam deze week stuurde, is vanaf 2003 een flinke teruggang te zien van het aantal in Zaanstad werkzame personen. Waren het er dat jaar nog bijna 52.000, in de navolgende jaren daalde dat aantal telkenmale. Dieptepunt was 2006, toen er minder dan 49.000 werkenden in Zaanstad over waren.

Echter, zo ongeveer op het moment dat de economische crisis zijn ugly face toonde, begon de Zaanstedelijke werkgelegenheid op te bloeien. Van 49.000 werknemers in 2007 schoot het omhoog naar een kleine 51.000 in 2008 en ruim 52.000 in 2009. Daarna vlakte de stijging iets af, maar stijgen bleef het. In 2012, het voorlopig laatste volledige peiljaar, zat Zaanstad op 53.500 werkzame mannen en vrouwen.

Applausje voor jezelf, zou ik zeggen. Deze anticyclische beweging is mooi meegenomen. De verklaring voor het succes laat ik aan anderen. En voor nu ben ik vooral benieuwd naar de cijfers over het afgelopen jaar.

Loesje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *