En de winnaar is…

De inwoners van Zaanstad hebben gekozen. En ze willen verandering van spijs. Met name de behoefte aan oliebollen is groot, zo blijkt uit de uitslag. 

Er werden gisteren nogal wat records gebroken in Zaanstad. De PvdA, op een paar maanden in 2002 na altijd de grootste partij van Zaanstad, haalde nog nooit zo weinig zetels (5). D66 werd voor het eerst in haar bestaan de grootste van de gemeente (ook 5). Alle vier collegepartijen verloren zetels, en niet zo zuinig ook. En nimmer was de grootste partij zo klein. De versplintering is compleet en om een coalitie te kunnen vormen zijn minimaal vier en misschien zelfs vijf partijen nodig. De uitslag is, kortom, een ramp voor de stad.  

In de weken voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen deed de website Dichtbij.nl elke week en Maurice de Hondje. Zelden was een poll makkelijker te manipuleren. Per IP-adres kon maar liefst vijf keer worden gestemd. Dat leidde dinsdagavond (20.00 uur) op basis van vierhonderd uitgebrachte stemmen tot de volgende uitslag. Ter vergelijking heb ik vetgedrukt het werkelijk behaalde stemmenpercentage afgedrukt.

VVD 18% 12,4%
DZ 17% 10,5%
POV 12% 9,9%
PvdA 11% 12,6%
SP 8% 10,5%
D66 7% 13,2%
ROSA 6% 7,3%
Zaanse Inwoners Partij 6% 2,2%
CDA 4% 5,5%
ChristenUnie 3% 3,4%
GroenLinks 3% 4,9%
Partij voor de IJsbaan 3% 1,7%
ZOG 3% 4,1%
PB 1% 1,2%

De Dichtbij-verkiezingsuitslag is duidelijk: Democratisch Zaanstad was -je verwacht het niet- met overmacht de beste manipulator. Helaas voor Aart Molenaar en zijn clubgenoten ziet de werkelijkheid er iets anders uit, al is een stijging van twee naar vier zetels nog altijd niet te versmaden. 
Zullen we het peilen over vier jaar maar overlaten aan een andere club dan Dichtbij.nl?
Peiling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *