Geert is geen Adolf (maar wel een beetje Anton)

Geert Wilders is weer eens boos. Ambtshalve of oprecht, dat is bij deze acteur zelden duidelijk, maar boos is-ie. Dat hij zo vaak op één lijn wordt gezet met Adolf Hitler vindt hij namelijk onterecht. Voor één keer sluit ik me aan bij de PVV-roeptoeter roerganger. Het publieke debat wordt ernstig vervuild door de man die Marokkanen en masse het land uit wil jagen te vereenzelvigen met de man die de dood van miljoenen voor zijn rekening nam. Adolfs nationaalsocialistische praxis is iets anders dan de PVV-theorie. Geert en ik zijn het dus eens.

Des te jammerder dus dat Geert en zijn maatjes aan de lopende band tegenstanders koppelen aan de nazi-ideologie en de Tweede Wereldoorlog. Met name PVV-ideoloog Martin Bosma heeft daar een handje van. Deze voormalige inwoner van Oost-Knollendam kijkt bijvoorbeeld in zijn vuistdikke boek De schijn-élite van de valse munters niet op een leugentje meer of minder om tegenstanders in Hitlers kamp te duwen.

Een paar voorbeelden uit de pot-ketelpraktijken van Martin Bosma. Onder de kop ‘Adolf Hitler, socialist’ schreef Bosma in De schijn-élite van de valse munters onder meer dat Hitler niet rechts was: “De waarheid is: Hitler maakte juist een einde aan de vrijemarkteconomie.” Heinrich Himmler die de SS biologisch voedsel wilde verstrekken? Bosma: “Niet echt begrippen uit het rechtse lexicon. Wat maakte Hitler dan toch rechts?” Bosma zet D66 en de NSB naast elkaar, omdat ze allebei ‘de Europese gedachte’ omarm(d)en. De bezetting noemt Bosma ‘(nationaal) socialistisch’ -let op de haakjes-, omdat de PvdA en GroenLinks dezelfde ideeën zouden aanhangen als de NSDAP. Was het immers niet Hitler die zou hebben gezegd: “De mohammedaanse godsdienst zou ons veel beter passen dan het christendom.”

Enfin, zo gaat het nog een tijdje door, maar de boodschap is duidelijk: de nieuwe nazi’s zijn te vinden bij D66, GroenLinks en PvdA. En de ware antiracisten zitten uiteraard bij de PVV. Mark Rutte zei het al, vorige week: de PVV is toegetreden tot het linkse kamp. Alhoewel, dat zal Martin Bosma toch ook niet beoogd hebben toen hij bedacht dat Hitler eigenlijk links was. Verwarrend allemaal.   

Ik blijf vooralsnog maar vasthouden aan het standpunt dat de PVV in veel opzichten lijkt op de vooroorlogse NSB (zij het dat die laatste partij wel leden toestond).

A2.indd

0 gedachten over “Geert is geen Adolf (maar wel een beetje Anton)”

  1. Frank Tempelman

    Het merkwaardige is ook dat Bosma gemakshalve negeert dat het woord ‘nazi’ een samentrekking is van nationalisme en socialisme, het was de ‘nationaal-socialistische arbeiderspartij’, en dat het uitdrukkelijk niet het (best aanwezige) socialistische aspekt van Hitler c.s. is maar juist het nationalistische, dat leidde tot de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Laat nou die zo gehate partijen als D66 en PvdA een heel stuk minder nationalistisch zijn dan de PVV…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *