Verkiezingen: een korte analyse

De definitieve verkiezingsuitslag, zoals vrijdag bekendgemaakt door de gemeente Zaanstad, bevat een paar opvallende details. Allereerst is daar de conclusie van de Zaanse kiescommissie dat ‘in de stembureaus 10 stemmen meer [zijn] geteld dan er kiezers zijn toegelaten tot de stemming’. En omgekeerd ‘zijn er 15 stemmen minder geteld dan er kiezers zijn toegelaten tot de stemming’. Drie keer kregen mensen wel een stembiljet, maar deden ze hem niet in de stembus. Vier keer zijn er te veel biljetten uitgereikt. En vijftien keer is er geen verklaring.

In 2010 liep een Amsterdamse partij een raadszetel mis, omdat ze één stem te weinig had. Gezien de smalle marges waarmee enkele partijen dit jaar een extra zetel veroverden zou het zomaar kunnen zijn dat bij een 100% correcte verkiezing we een andere uitslag hadden gekregen. Klein kansje, maar toch.

Een ander punt dat opvalt is het enorme aantal voorkeursstemmen op Turkse kandidaten die dit jaar verkiesbaar waren. Het betekent bijvoorbeeld dat namens D66 twee Turkse deelnemers een plek in de raad kregen, ondanks hun relatief lage positie (8 en 13) op de lijst. Bahar Palabiyik haalde maar liefst 931 stemmen binnen. Mura Baylan overtrof hem nog, met 985 fans. Bijna had ook een derde Turkse D66-kandidaat een zetel kunnen innemen. Ali Riza Sariyildiz overschreed met 416 stemmen ruimschoots de kiesdrempel. Maar omdat Jan de Vries enkele tientallen aanhangers meer had, ging die hem nipt voorbij. 

Ook Hüsnü Polat (nummer 10 bij de PvdA) scoorde relatief hoog, met 235 stemmen. Direct verkiesbare PvdA-kandidaten (want bij de eerste vijf op de lijst) als Songül Mutluer (649 stemmen) en Eylem Köseoglu (477 stemmen) deden het zelfs nog even beter.

Ander opvallend puntje in de uitslag: zoals het er nu uitziet betreden achttien vrouwen de nieuwe gemeenteraad. Daarin zal nog wel een kleine verschuiving komen als de wethoudersposten worden verdeeld (en ik verwacht dat één vrouw haar zetel meteen weer inlevert), maar toch: de nieuwe gemeenteraad wordt een mooie multiculturele en genderneutrale mengeling. Of dat uiteindelijk ook leidt tot goede besluitvorming moeten de komende jaren uitwijzen.

Verkiezingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *