Obama (net niet) in Paradiso

Ik heb het gemist in de berichtgeving van de afgelopen 48 uur, maar als de man die het me vertelde gelijk heeft scheelde het een haartje of president Obama stond gisteren in Paradiso. De reden voor zijn mogelijke bezoek aan dat voormalige Amsterdamse gebedshuis gaat terug tot 1910. Op 29 april van dat jaar hield de toen net afgetreden Amerikaanse president Theodore Roosevelt daar een toespraak. Paradiso was als kerk nog in gebruik bij de Vrije Gemeente en Roosevelt stak daar voor een volle zaal een lang verhaal af over vrijheid en democratie. En net als Barack Obama bewonderde hij vervolgens in het Rijksmuseum De Nachtwacht.

De afgelopen maand zou Paradiso van onder tot boven geschouwd zijn door de veiligheidsmensen van de huidige president. Diens mogelijke bezoek werd in het grootste geheim voorbereid, aldus mijn bron. Als er ook maar iets van de plannen om Paradiso te bezoeken zou uitlekken, ging het bezoek niet door. Slechts een zeer select Nederlands groepje wist er van af. Dat het poppodium de belangstelling had van Obama heeft te maken met diens grote bewondering voor Teddy Roosevelt.

Enfin, geheim bleef het, dat voorgenomen bezoek van ’s werelds machtigste man. Tot het laatst aan toe. Kort voor het zover was, viel er echter een Amerikaanse brief op de Paradiso-deurmat. De plannen waren gewijzigd. Excuses en het was niet anders. Het bezoek van Obama bleef beperkt tot het Rijksmuseum.

Paradiso zal het moeten doen met de herinnering aan zijn bijna-naamgenoten: de Presidents of the USA. Wat resteert is een mooi verhaal. Kan iemand alleen nog even checken of het werkelijk waar is?

Presidents