Nieuw: Carla Simons’ Dagboek 1942

Begin mei 2014 publiceert Stichting Uitgeverij Noord-Holland Dagboek 1942. Leven op de grens van wankelende waarden. Dit ontroerende oorlogsdagboek van de Amsterdamse schrijfster Carla Simons is bezorgd en van een uitgebreide levensbeschrijving voorzien door ondergetekende.

Het manuscript van Carla Simons’ ontroerende Dagboek 1942 belandde na de Tweede Wereldoorlog via Nederland en Canada in de Verenigde Staten. Daar lag het tientallen jaren, tot Olga Kan-Kok en haar dochter Mirjam Kan zich er over ontfermden. Ze besloten de literaire getuigenis van deze joodse schrijfster te publiceren, precies zoals in 1942 Carla’s bedoeling was, en benaderden mij daartoe.

Dagboek 1942 is een uniek document. Met name door de literaire observaties van een vrouw die in de bezette hoofdstad bleef hopen op een goede afloop, maar onontkoombaar naar de afgrond gleed. Zeventien maanden lang noteerde ze haar diepste gevoelens en observaties, terwijl om haar heen in een steeds hoger tempo Joodse vrienden en bekenden werden gedeporteerd. Carla’s liefdesrelatie met de Italiaanse hoogleraar Romano Guarnieri betekende voor haar aanvankelijk uitstel van executie. Maar toen Romano zich tegen het fascisme keerde, veranderde dit ogenschijnlijke voordeel in een val waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Op 27 september 1943 tekende de architect van de Endlösung, Adolf Eichmann, persoonlijk Carla’s doodvonnis.

Het leven van deze veelbelovende auteur eindigde ruw, zoals de uitgebreide inleiding van haar dagboek duidelijk maakt. Carla Simons werd een anoniem slachtoffer, zoals miljoenen overkwam die belandden in Hitlers moordmachine. De uitgave van Dagboek 1942 behoedt haar alsnog voor de vergetelheid. De publicatie (128 pagina’s, €14,95) is vanaf mei verkrijgbaar via de boekhandel en Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

Omslag Dagboek 1942

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *