Ode aan de lezers

Vandaag een ode aan de mensen die de afgelopen vier jaar vele duizenden bezoekers aan dit weblog genereerden. Hun berichten aan mijn adres leidden nogal eens tot extra belangstelling, waarvoor dank. Zoals enkele weken geleden al aangekondigd, wil ik het aantal posts op Eriks Gaap drastisch terugbrengen. Er moeten namelijk boeken worden geschreven en dan leidt zo’n dagelijks te schrijven reactie op de actualiteit behoorlijk af van de kerntaak. Stoppen -in dit geval minderen- op het hoogtepunt is dan ook raadzaam en met een bezoekaantal van ruim 7500 gedurende de afgelopen maand lijkt me de top voorlopig wel bereikt.

Wat mij resteert is een bedankje aan een aantal meer en minder trouwe volgers, Twitteraars en mede-bloggers. In willekeurige volgorde: 

De Krommenieër rechts-extremist Lewis Leonardo, die op zijn website Misdefinitie.nl schreef: “Haribo maakt snoepjes in alle kleuren, vormen en smaken. Kinderen hoeven er alleen maar van te smikkelen en te smullen. Desondanks wordt het bedrijf dat ook in Nederland levert in Zweden en Denemarken in verband gebracht met racisme. Nemen ze soms alleen maar negerzoenen aan? Hebben ze snoepjes gemaakt van Anton Mussert, Erik Schaap of Joseph Goebbels?” Deze was trouwens ook wel aardig van Lewis: “Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland van die teringfascist Erik Schaap verzamelt eveneens meldingen over Wilders.”

Fleur Agema, nu PVV-Kamerlid, maar destijds nog onafhankelijk Statenlid in Noord-Holland, wil ik zeker niet overslaan. Zij complimenteerde mij in een blog met de woorden: “Ik vind jou een domme lul.”

Het digitale verzamelpunt van neonazi’s en andere rechtsextremisten Antiantifa verwarde mij helaas met een naamgenoot, maar toch dank voor de getoonde belangstelling. Ik kreeg op deze pro-fascistische site zelfs een eigen lemma, een eer die lang niet voor iedereen is weggelegd. Een quote daaruit: “Van een internetforum citeren wij Erik Schaap: Persoonlijk schroom ik niet om hakenkruizen of SS-symbolen te gebruiken op mijn figuren of in mijn dio’s [modelbouwpakketten, E.S.]. Het doet ons wat vreemd aan dat iemand die in zijn vrije tijd hakenkruizen kladdert het tot zijn werk heeft gemaakt om zo hard mogelijk achter gebruikers van dit soort symbolen aan te hollen en ze te vervolgen.”

Democratisch Zaanstad-raadslid Eric Sellmeijer nam het foutieve bouwbericht van Antiantifa met liefde over: “Erik Schaap. Tja, dat is wel de hoofd ziekelijk-in-het-wilde-weg-mensen-beschuldigende ventje dat héél pacifistisch met Duitse modelbootjes en -vliegtuigjes, compleet met hakenkruisen e.d. oorlogje speelt en in zijn vrije tijd zwaar gesubsidieerd voor het Antidiscriminatie Bureau coördineert en voor Monumenten Spreken de goedheid zelve speelt.” Excuus voor de stijlfouten, maar Erics boodschap was verder goed bedoeld. Jammer alleen dat hij zijn eerbetoon vergezeld liet gaan door de mededeling dat zijns inziens de voorzitter van het oorlogsproject Monumenten Spreken annex bestuurslid van het 4 meicomité Koog-Zaandijk een NSB’er is.

Erics DZ-raadscollega Aart Molenaar zag me liever dood dan gereanimeerd, maar nam die wens later terug. Ik houd daar wel van, politici die een vergissing durven toe te geven. Vrij naar Winston Churchill: Aart Molenaar is een bescheiden man, maar hij heeft dan ook veel om bescheiden over te zijn. Hoe dan ook, de ontstane commotie leverde veel nieuwe bezoekers op aan dit weblog. Merci, Aart.

Ik kan het rijtje met fans verder aanvullen, maar dit lijkt me wel even voldoende. Bovenstaande personen en al die andere geïnteresseerden wil ik hartelijk danken voor hun regelmatig bezoek en hun vele reacties op de 1100 berichten die ik hier achterliet.

Voor de hardcore-volgers: de dagelijkse frequentie wordt teruggebracht naar één of twee stukjes per week. Wie er in geïnteresseerd is, kan de volgknop bovenaan deze pagina indrukken. U krijgt dan bericht zodra er een nieuw blogje is verschenen.

Dank

0 gedachten over “Ode aan de lezers”

 1. Niet om het op te nemen voor die Sellmeijer, of dat ik achter zijn opmerking(en) sta. Maar op zijn (helaas?) verwijderde site stond zoiets als dat er 70 jaar terug een clubje trots geweest zou zijn op haar. Dat is toch even heel wat anders dan dat Sellmeijer haar bestempeld alszijnde een NSB’er.
  Dat juist jij dit nuanceverschil negeert én misplaatst in je blog, kleurt je verhaal/betoog en maakt dat het verdere verhaal gelezen dient te worden met twijfels of dat wél allemaal klopt. Maar, en ik weet zeker dat het jou opgevallen is, op antiantifa staat ook als bijschrift bij een foto van het ADB dat het een brandgevaarlijk pand is. Meer hoef je dan niet meer te zeggen als mens, behalve dan dat je er (van de bedoelingen van de site) gevoelsmatig direct afstand van neemt. Dan kom je ook weer bij het eerste punt uit waarom je Sellmeijers opmerking verkeerd overneemt. Én, en dat heb ik vaker geschreeuwd: als je voorzitter bent van zo’n vereniging moet je je verre houden van moddergooien, anderen belachelijk maken en identiteiten te achterhalen. Hoe kan je met een geëmotioneerde knar stilstaan bij een herdenkingsmonument, je vervolgens omdraaien en dan anders geëmotioneerd anderen belachelijk maken? Als geïnteresseerd herdenkende toeschouwer zou mij dat plaatsvervangende schaamte bezorgen en maken dat ik zelf op mijn manier ga herdenken!

  1. Ik ben niet de enige die er een verwijzing in ziet naar de NSB, Barend. Zie bijvoorbeeld http://orkaan-blog.tumblr.com/post/77713576783/dz-tilt-politieke-debat-naar-nieuw-hoogtepunt.
   Een andere reactie op Sellmeijers blog, waarin een medewerker van Monumenten Spreken de NSB-vergelijking eveneens zag, is helaas door Eric Sellmeijer verwijderd. Zie hier: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gCXX81sz71wJ:14in1dozijn.wordpress.com/2014/02/23/kan-broek-wat-schaap-kan-en-wat-kan-kan-dan/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
   Maar welke partij zag jij dan in die opmerking van Eric Sellmeijer, Barend?

   1. Natuurlijk zag ik ook de NSB, daar hoef je niet over te discussiëren. De nuance zit hem in dat hij stelt dat de NSB trots op haar zou zijn geweest en niet dat ze zelf lid zou zijn geweest. Die andere medewerker van monumenten spreken heeft na zijn reactie op Sellmeijers blog Merel Kan, via Twitter, gecomplimenteerd met haar saensoap. Nogmaals; ook daarvan, van zowel de saensoap als de medewerker zijn reactie op een ander belachelijk makende saensoap-serie, zeg ik its totaly not done.

 2. Beste Erik,

  Vervelend dat uw naam wordt gebruikt op een manier waarmee u zich niet kunt verenigen. Zelf doet u sinds 2010 precies hetzelfde met uw politieke tegenstanders. Het Europees Hof van Justitie heeft recent bepaald dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden. Namens Misdefinitie stel ik voor dat we dit als volwassen mensen oplossen en elkaars voor- en achternamen wederzijds verwijderen. Stuur even een mailtje en we maken het snel in orde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *