DZ valt (zoals gebruikelijk) uit elkaar

Het bericht van wie je wist dat die ging komen. Al was het de vraag in welke vorm dit keer.

Gistermiddag maakte de voorzitter van Democratisch Zaanstad, Wim Mulder, via Twitter bekend op te stappen. In zijn eigen, onnavolgbare woorden: “Besloten heden avond 16 april 2014 opzegging als voorzitter van DZ en als lid wegen onoverkomelijk bezwaren met de voorzitter.” Het kwam een beetje schizofreen over, een voorzitter met ‘onoverkomelijk’ bezwaren tegen de voorzitter, maar dat corrigeerde Mulder even later. Hij had bezwaren tegen fractievoorzitter Aart Molenaar.

Het zal eens niet zo zijn.

Toen Aart Molenaar in 2002 toetrad tot de gemeenteraad van Zaanstad werd hij fractievoorzitter van de Zaanse Onafhankelijke Groepering, op dat moment verreweg de grootste partij in de raad. Op de dag dat de nieuwe raad werd geïnstalleerd was hij zijn eerste collega-raadslid al kwijt, Vincent Poorter. En na negen maanden resteerde er van de ZOG nog maar één raadslid. Het hele zooitje was uit elkaar gespat, ten onder gaan aan interne ruzies. Met Aart Molenaar als middelpunt. 

Molenaar ging verder met een nieuwe partij, Democratisch Zaanstad. Daar liepen nog wel eens bestuursleden weg, uit onvrede met -onvoorstelbaar- Aart Molenaar. Maar desondanks haalde DZ bij de verkiezingen in 2006 twee raadszetels. Binnen enkele weken dagen verdween daar één van. Aart Molenaar kreeg namelijk ruzie met de nummer twee, Marco Mandjes. Die stapte prompt op en sloot zich aan bij de VVD.

Vier jaar later was het hetzelfde verhaal. DZ verkreeg twee zetels. Binnen een paar weken beende de nummer twee weg, Roël Dissels. Hij had mot gekregen met, heel vreemd, Aart Molenaar. Roël ging op eigen titel verder en werd bij de verkiezingen van 19 maart jongstleden uit de raad gestemd.

Enfin, anno 2014 is er niets veranderd, behalve dan dat er nu een deel van het bestuur opstapt. Binnen een maand na de voor DZ gunstige verkiezingen. Vier zetels haalde de Zaanse tegenpartij maar liefst op 19 maart. Vraag is hoe lang dat er vier blijven en wanneer het eerste raadslid begint te muiten. U kunt nú inzetten.

O ja, het schijnt dat penningmeester en lijstduwer Hein Pot zojuist ook is vertrokken. De verder zoals bekend altijd even transparante DZ-fractie (de eigen website vermeldt zelfs niet wie het bestuur vormen) zwijgt echter in alle talen.

DZ tot 19 maart 2014

Nog even een plaatje eensgezindheid, voor het te laat is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *