Boekhandel in cultuurhuis?

De onderhandelingen over een nieuwe Zaanstedelijke coalitie verlopen traag en moeizaam. En dan mislukte, volgens Zaanradio in ieder geval, ook nog eens de samensmeltingspogingen van het CDA en de ChristenUnie. Op 9 mei neemt het huidige wethoudersensemble formeel afscheid, maar ik vermoed dat ze in de weken daarna eveneens de honneurs mogen waarnemen. 

Een van de zaken waarover het nieuwe college een knoop moet doorhakken is het cultuurhuis. Dat er zo’n gebouw tegenover het gemeentehuis komt, lijkt inmiddels wel zeker. De gemeenteraad heeft er een beslissing over genomen en de NS -eigenaar van de grond ter plaatse- is akkoord. Verder willen FluXus en Zaanradio, om maar twee toekomstige gebruikers te noemen, er graag intrekken. De belangrijkste vragen op dit moment zijn hoe het culturele paleisje betaald moet worden en wie er huisvesting krijgen.

Een van de besluiten die de gemeenteraad vlak voor de verkiezingen nam, was dat B&W moet onderzoeken of er ook een (deels) commerciële invulling van het nieuwe cultuurhuis kan komen. Dat biedt mogelijkheden. De plek waar het pand moet komen is niet alleen een van de duurste, maar ook een van de drukst bezochte stukjes Zaangrond. Het ligt namelijk tegenover het stadhuis èn pal naast NS-station Zaandam, een van de meest gebruikte Nederlandse treinstations. 

Ik stel me het volgende voor. De gemeente verkoopt de (eigen) panden waar FluXus nu in huist. Met de opbrengst daarvan kan in ieder geval een groot deel van het cultuurhuis worden gebouwd. Door op de begane grond een mooie boekhandel te vestigen, wordt de culturele functie verder ingevuld. Daaraan ontbreekt het namelijk in Zaanstad. Zet er een aangenaam grand café naast, met leestafel. En zie: met de huuropbrengsten van alle gebruikers komt er iets haalbaars in zicht. Bijkomend voordeel: filmtheater De Fabriek hoeft niet te verhuizen.

Goed idee? Ik lever ‘m graag in voor betere.

Figaro
Daar moet-ie dus komen.

 

0 gedachten over “Boekhandel in cultuurhuis?”

  1. Prima idee…een goed boekwinkel zou Zaandam wel sieren! Maar eh het gaat natuurlijk niet zo florisant in boekhandelland. Ik vrees dat we daar de redding van het filmhuis niet mee halen.

  2. Een mooie boekhandel, Harry Potterachtig, geen Bruna. Grandcafe met leestafel, misschien nog ergens een (flex)werkplek voor creatievelingen. Ik bedoel gewoon een lekkere zitplek met een kop koffie of thee waar je kan lezen/ schrijven/typen/tekenen/muziek maken etc. Ja, ’t is een droom, ik weet het 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *