Wie was Meine Vermanen?

De afgelopen maanden ontving ik twee keer informatie over Meine Vermanen. De afgelopen weken las ik twee artikelen over de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. 2+2=4.

Om met de laatste te beginnen: deze dienst houdt zich sinds 1945 bezig met het zoeken naar en een identiteit geven aan slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Nog altijd weten talloze families niet wat er bijna zeventig jaar geleden gebeurde met hun destijds gestorven familielid. De dienst probeert die leemte op te vullen aan de hand van gevonden lichamen.

En daarmee komen we bij Meine Vermanen. Uit hetgeen ik over hem vond zou het gaan om een voormalige marechaussee uit Friesland die geïnfiltreerd was bij de Zaanse illegaliteit. Hij was ondergebracht bij verzetsman Henk Langendijk, die in de oorlogsjaren woonde aan de Zaandamse Ringweg. Na een tijdje ontdekten de verzetsstrijders dat Vermanen ‘fout’ was en viel het besluit om hem te liquideren. Aldus geschiedde. Vermanens lichaam werd begraven langs de Provincialeweg, in de nabijheid van de Koogse voetbalclub KFC. De kans bestaat dat hij daar nog altijd ligt. Naar verluid is bij een wegverbreding later alleen het lusje van de jas gevonden waarin Vermanen werd begraven.

Probleem 1 is dat vooralsnog niemand kan of wil vertellen wie Vermanen -hoogstwaarschijnlijk een schuilnaam- in werkelijkheid was. En probleem 2 is dat alleen bij benadering bekend is waar zijn graf zich zou bevinden. Een klus voor de Bergings- en Identificatiedienst, zeventig jaar na dato?

graf     

0 gedachten over “Wie was Meine Vermanen?”

 1. Ik vente in de oorlog voor Cor Steen die getroffen was bij het bombardement op de Uloschool enzo ook bij de Fam H.Langedijk daar ontmoete ik een man die daar achter op het erf liep aan de ringweg Plotseling was hij verdwenen en ik kon er niet achter komen waar hij was gebleven Het me niets verbazen dat dit de nan was waar jij het over hebt
  Siem Dijkman

  1. Hallo Siem,
   Dank je wel. Het zou inderdaad best kunnen dat het ‘Meine Vermanen’ was. Maar een raadsel blijft het.
   Erik

 2. Hierbij wil ik even reageren op dit artikel, Geachte heer schaap,
  uit uw artikel kan ik opmaken dat u geen moeite heeft genomen voor een gedegen onderzoek.
  wel plaats u een spectaculair verhaal over een om gebrachte persoon, hierbij gebruikt u een naam met daarbij de kantlijn dat hij waarschijnlijk anders heten.
  Eén van de weinige zekerheden in uw verhaal in de naam Langendijk.
  Deze meneer Langendijk is inderdaad actief geweest in het verzet, echter niet op de manier die in uw artikel wordt gesuggereerd.
  Dat is dan ook rede van deze reactie, ik vindt uw artikel onzinnig en uw haalt de naam van een gewaardeerde verzetsstrijder door het slijk.
  Schandalig.
  Yda Langendijk
  Hierbij wil ik u melden dat dit door mensen van het verzet allang bij de gemeente bekend is gemaakt en keurig de familie is ingelicht.
  Misschien daarom dat mensen niet kan of willen vertellen!

  1. Geachte mevrouw Langendijk,

   Ik ben me er niet van bewust op welke wijze ik de verzetsman Langendijk door het slijk zou hebben gehaald in de door u aangehaalde tekst. De genoemde informatie komt uit documentatie van het voormalig verzet in de Zaanstreek, maar indien de feiten anders zijn verneem ik het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Schaap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *