Tegen de tegelterreur

Verhelderend artikel in Vrij Nederland van deze week. Met veel cijfers en feiten illustreert het weekblad hoe steeds meer Nederlandse tuinen veranderen in een stenen woestijn. Handig om de fietsen en de tuinbank op te zetten. En het vergt ook nog eens nauwelijks onderhoud.

Er is echter een maar. Er zijn zelfs een paar maren. Door de tegelterreur wordt het steeds moeilijker om water af te voeren. De verstoorde afwatering leidt nu al bij forse regenbuien tot overstromende riolen en dat wordt als gevolg van de klimaatverandering alleen maar erger. De verharding van de tuin in combinatie met het broeikaseffect leidt tot een tweede probleem: warmte kan moeilijker weg. Iedereen die wel eens van het platteland naar Amsterdam gaat, merkt het verschil: in de hoofdstad ligt de temperatuur als gevolg van onder meer de verstening al snel een paar graden hoger. En bij elke 10% extra betegeling wordt het in de omgeving warmer, van 0,2-0,5 graad Celsius. Derde moeilijkheid is de terugloop van de diversiteit. Waar geen groen is, zijn minder dieren (en uiteraard planten).

De zogenoemde hittestress als gevolg van de toenemende tuinbetegeling leidt ook tot doden (verzwakte en bejaarde mensen overlijden eerder bij hoge temperaturen) en toenemende kosten (als gevolg van preventieve en curatieve maatregelen om de wateroverlast aan te pakken). Vele jaren geleden stelde een van de ROSA-leden al voor om Zaanse huishoudens te verplichten om in ieder geval een deel van hun tuin groen te laten of te maken. Hij had een vooruitziende blik. Nu ben ik niet zo van het verplichten -alleen al de handhaving kost klauwen met geld en veel ergernis-, maar misschien dat het belonen van goede initiatieven wel werkt. Des te groener de tuin, des te lager de gemeentelijke lasten of iets dergelijks.

Hoe dan ook, de tegelterreur lijkt op het eerste oog wellicht nauwelijks overlast te geven, maar zal op termijn leiden tot steeds grotere problemen. Ideeën om er iets tegen te doen zijn dan ook gewenst, zo niet noodzakelijk.

tuin

0 gedachten over “Tegen de tegelterreur”

 1. Ja, een beloning lijkt mij een goed plan 🙂 of een wedstrijd met leuke (geld)prijs, eeuwige roem, een lintje zelfs? Alledrie is ook goed! Goed voorbeeld doet volgen, je zou dit eigenlijk naar Rob en zijn tuinshow moeten schrijven. Betegelde, strakke (en kale) tuinen zijn nu eenmaal zwaar in de mode. Mensen willen erbij horen en geen uitzondering zijn en zeker geen groenegeitenwollensokkenfreak. Maak het dus hip! Benoem elke week een andere groene zaanse tuin, interview de bewoners en plaats dit stukje wekelijks in het Zaans Stadsblad en maak er ook een eigen website over. En dan een jaarlijkse wedstrijd “de groenste tuin van Zaanstad van 2014” Als je mensen nodig hebt hoor ik het wel 😉

   1. Ik weet niet of leden van het college jouw blogs lezen (ik neem aan van wel), anders zou je ‘m door kunnen sturen naar D66? Of naar Dagblad Zaanstreek, tenslotte moet iemand dan wel die rubriek onderhouden. Er komt wel veel werk bij kijken, maar op de lange termijn levert het ook wat op!
    Trouwens, zouden ook scholen (en overheidsbedrijven) het goede voorbeeld moeten geven. Het schoolplein van mijn kinderen is volledig betegeld en daar is zeer regelmatig ernstige overlast van water! Ik vroeg me al af waarom er niet ergens wat tegels uit worden gehaald en vervangen door struikjes of een klein groenstrookje. Desnoods door roosters waar water door kan. (De school wordt binnenkort verbouwd dus dat is een enorme kans, lijkt mij!) Maar tot nu toe komt blijkbaar niemand op dat idee. Telkens weer komt er een wagen van de gemeente om de putten leeg te spuiten, maar niemand zegt dat er wat tegels weg moeten. Voor mij ziet dat er uit als water naar de zee dragen, maar wie ben ik …
    Als gemeente het probleem met betegelde tuinen echt ernstig vindt zou men ook gewoon alle bewoners een brief kunnen sturen en het probleem daarin uitleggen. Dan zal niet iedereen zich aangesproken voelen, maar de enkeling die wel actie onderneemt is toch weer iets.

 2. Waarom neemt de gemeente Zaanstad niet eens eerst eigenverantwoordelijkheid?

  In mijn ogen zijn er namelijk 3 grote problemen kwa milieu in zaanstad

  – Herplatingsplicht die niet wordt nageleefd
  – Overschrijding van de WgH wordt niet nageleefd
  – CO2 uitstoot ligt te hoog omdat de gemete 1 onsluitingsweg verkiest in plaats van bv 3 kleinere wegen.

  Mooi voorbeeld.

  De provinciale weg van zaandam tot wormerveer. Deze loopt parallel aan de zaanlijn.

  Problemen:
  – Geluidsoverlast van de weg en spoor
  – CO2 overlast van de weg
  – Spoorwegovergangen zijn te vaak gesloten

  Oplossing.

  Spoor onder de grond,
  Op deze tunnelbak de provincialeweg. Hierdoor onstaat er een strip van 45M tot aan de huizen langs de parallelwegen. Plant hier bomen.

  Resultaat:

  Groene strip van 2.75KM bij 45 Meter breed.
  Geen geluidsoverlast meer van de trein
  CO2 reductie van het weg verkeer
  Bijna geen geluidsoverlast meer provinciale weg
  Meer groen
  Spoorwegovergang is geen beperkende factor meer, tijd = geld

  En het allerbelangrijkste.
  De gemeente Zaanstad heeft zojuist een prettig/gezond leefklimaat geraliseerd voor een hoop inwoners in Koog en Zaandijk.

  Dit zou ook de nummer 1 taak moeten zijn van een gemeente. Zorgen voor een zo prettig en gezond mogelijk leef klimaat van zijn bewoners.

  Zodra de gemeente dit signaal heeft afgegeven (het goede voorbeeld moet je eerst zelf geven) Gaan inwoners dit misschien wel waarderen, waardoor ze dit signaal ook willen omzetten in hun eigen leeftomgeving(tuin)

  Het is maar een idee en voorbeeld 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *