Gerard Hartog (VVD) gaat onderhandelen

Opvallend tekstje van Gerard Hartog op de Zaanse VVD-site. Niet zozeer omdat hij daarin zowat elke partijnaam fout aanhaalt (Groen Links, het ZOG, Rosa, D’66), maar vanwege zijn terughoudendheid. Gerard doet verslag van de onderhandelaarsrol waarin hij en zijn partij zich hebben begeven. Terecht concludeert hij dat er zo nu en dan in de media werd geconcludeerd dat de nieuwe coalitie klaar is, terwijl daar in werkelijkheid geen sprake van is. Sterker, over de inhoud van het college-akkoord dient nog volop te worden onderhandeld. En dat is interessant.

Zes partijen (D66, PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en ZOG) moeten het eens zien te worden. Tot nu toe is er vooral, door PvdA en D66, gepolst of de beoogde partners bereid waren om in het college te stappen. Die hapten gretig toe, ondanks de wetenschap dat er nog een enorme hoeveelheid hobbels te nemen is. Het sextet is dus vriendjes, maar weet vooralsnog niet op basis waarvan.

Eerdere gesprekken over collegedeelname vonden plaats met SP, GroenLinks en ROSA. Heel veel is er toen niet uitgewisseld over de inhoud van een te sluiten akkoord, maar waar dat wel gebeurde waren alle partijen het snel eens. Dat de zaak vervolgens stukliep, had alles te maken met de onwil van D66. Dat wilde niet met vier min of meer linkse partijen in een pact. De reden: ze waren links. Niet de inhoud, maar de partijnaam gaf de doorslag.

We hebben nu de situatie dat een mogelijk college dat op een aantal punten overeenstemming had is ingeruild voor een mogelijk college dat van elkaar niet weet wat het wil. Er komt, als ze het eens worden, een coalitie met nogal wat verliezende partijen (PvdA, VVD, ZOG). Die kunnen echter stevige eisen stellen in de wetenschap dat D66 geen andere opties meer heeft. En we krijgen een college waarin zo goed als zeker de zwakste wethouder in decennia terugkeert, Leny Vissers.

En dat allemaal alleen omdat D66 allergisch is voor het woordje ‘links’. Goed onderhandeld, Gemma.

gemma Gemma Kwantes (D66)

 

0 gedachten over “Gerard Hartog (VVD) gaat onderhandelen”

  1. De frase “Het sextet is dus vriendjes, maar weet vooralsnog niet op basis waarvan.”, is een echte schuddebuiker. Leuk gevonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *