Doe het niet, Rita

Nog een weekje en het nieuwe college van Zaanstad is klaar om te worden geïnstalleerd. Het is een uniek stel, al was het maar vanwege de parttimers in deze coalitie. PvdA, VVD en D66 schuiven alle drie een voltijdswethouder naar voren (respectievelijk Jeroen Olthof, Dennis Straat en Dick Emmer). ZOG, CDA en ChristenUnie moeten daarentegen deeltijdwerkers gaan leveren of elkaar aflossen, ergens gedurende de komende rit. Daarvoor hebben zich respectievelijk Leny Vissers, Addy Verschuren en Rita Visscher aangemeld.

De eerste vijf in dit rijtje zullen zich wel redden, linksom of rechtsom. Ze hebben weinig onwankelbare principes, bouwden al flink wat wethouderservaring op (Olthof, Straat en Vissers), kennen het ambtelijk en politieke  apparaat erg goed (Emmer) of maken deel uit van een partij waarmee je alle kanten op kunt (Verschuren). Maar Rita Visscher…

Rita, ik weet dat je dit leest. Ik kan het alleen al daarom niet laten je een dringend en oprecht advies te geven.

DOE HET NIET!

Je bent een integere vrouw van een integere partij. Een politica met een ziel. Een volksvertegenwoordiger met een hart. Je maakt af en toe keuzes die ik niet begrijp, maar dat zijn volgens mij wel keuzes die je denkt te kunnen uitleggen. Vanaf half mei is dat voorbij. Je zult worden gemangeld door je collega-wethouders en geradbraakt door de raad. Plotseling moet je dingen zeggen die je niet meent, maar het coalitiebelang vereist dat nu eenmaal van je. Je dient vier jaar lang bezuinigingen en oud beleid te verkopen die het zwakste deel van de Zaanstreek treffen. En omdat je niet kunt liegen of rechtpraten zoals het een wethouder betaamt, zal de gewetensnood toeslaan. De ChristenUnie heeft ook nog eens te weinig zetels om een eigen koers af te dwingen. En het eindresultaat is dat jouw partij over vier jaar aan de zijlijn staat en jij een kater hebt waarvan je niet eens wist dat die bestond.

Het is nog niet te laat, Rita. Roep je partijgenoot Ed Anker terug uit Almere of waar hij tegenwoordig ook verblijft. Hij heeft inmiddels een paar jaar wethouderservaring, kent de Zaanstreek en heeft geleerd wat politiek incasseren is. Jij bent net even te aardig en eerlijk om gekielhaald te moeten worden door je ‘collega’s’, de journalistiek en de sociale media. Zoek het geluk daar waar het ligt: ver buiten de B&W-kamers. Daarom, nu het nog kan: blijf in de raad.

En mocht je ondanks het bovenstaande toch wethouder worden: sterkte.

CU

0 gedachten over “Doe het niet, Rita”

  1. Je veinst integer te zijn omtrent je “zorgen” voor haar Well-being. Het komt meer over als een motie van weinig vertrouwen in haar kunde. Zij zal neem ik aan (weer) heel netjes reageren hierop en je bedanken voor je zorgen, zeg maar zonder een wanklank of sneer terug. Het is ff te vroeg, maar mijn stem gaat alleen hierom al naar het CU.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *