Antieke houtloods op de Zaandamse Rozengracht?

In haar net uitgekomen nieuwsbrief schrijft de Vereniging Zaans Erfgoed over een enorme, antieke (want uit 1880) houtloods. Het gevaarte sierde ooit het terrein van de Zaandamse houthandel Dekker, maar belandde na een veiling in 1957 -het bedrijf hield er een jaar eerder mee op- in het verre Hoogeveen. Omdat daar nu sloop dreigt, onderzoekt de Werkgroep bescherming/Meldpunt bedreigde panden momenteel de mogelijkheid om de loods terug te halen naar Zaandam. 

Goed plan.

Vraag is alleen waar het bouwwerk past. Het is maar liefst 95 meter lang, 18 meter breed en 10 meter hoog. Dat plaats je niet zomaar op een achtererfje of zelfs de Zaanse Schans. Ik heb echter horen fluisteren dat er een mooie plek is waar de houtloods wellicht kan komen. Een plaats in het hart van Zaandam. Een prachtplaats zelfs. Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters zou het wel zien zitten, dus dan ben je al een heel eind.

De mogelijke herbouwlocatie waarvan ik vernam, zou de Zaandamse Rozengracht zijn. Het lijkt me de kroon op het werk ter plaatse, na de opknapbeurt die de voordien nogal armetierige Rozengracht het afgelopen jaar onderging. Er is genoeg ruimte voor de loods. Het gebouw vormt een architectonische aanwinst, die bovendien mooi aansluit bij de houtgevel die C&A op dit moment krijgt. De gedeeltelijke overkapping brengt een vleugje mediterranée naar de Zaan. En de marktkooplui op de Rozengracht hebben er meteen wat bescherming bij tegen de zon en de regen.

Ik zeg: doen.

Dekker

0 gedachten over “Antieke houtloods op de Zaandamse Rozengracht?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *